70 leerlingen ID College Zoetermeer kregen een te hoog cijfer van frauderende docent

© Archief
ZOETERMEER - Een grote groep leerlingen van het ID College aan het Van Doornenplantsoen in Zoetermeer moet halsoverkop weer de studieboeken induiken. Een docent aan de MBO opleiding zou tijdens het nakijken hebben gefraudeerd. Waardoor veel leerlingen onterecht slaagden voor hun examen. De docent heeft ontslag genomen.
Van een ruim voldoende naar een onvoldoende, van een 8 naar een 4. Het is de nachtmerrie van iedere student en werd werkelijkheid voor studenten van het ID College in Zoetermeer. Een docent van de school heeft bij het nakijken van examens te lage maar vooral te hoge cijfers ingevoerd. Maar liefst 70 leerlingen kregen een te hoog cijfer van de leraar en hebben nu te horen gekregen dat ze het examen minder goed hebben gemaakt dan gedacht. Anderen kregen juist een te laag cijfer.
De examens zijn opnieuw nagekeken. De school ontdekte de fraude nadat vijf leerlingen allemaal slaagden voor een herexamen dat werd nagekeken door de docent in kwestie. Voor de zekerheid werden de herkansingen herzien door een andere docent, toen werd duidelijk dat de cijfers niet klopten. Vervolgens heeft de school alle examens die door de docent beoordeeld waren opnieuw nagekeken.

Extra les, extra toets

De studenten zijn ingelicht door de school en krijgen extra lessen en een extra toetsmogelijkheid aangeboden. Ook degenen waarvan het cijfer onveranderd is gebleven mogen het examen opnieuw maken. Ouders zijn door de school geïnformeerd en de docent heeft na een eerdere schorsing zelf ontslag genomen. Vader van een van de studenten, John Overeinder, noemt het een drama.
De reden van de fraude is niet bekend. 'We hebben het erover gehad. Maar het blijft een raadsel. Omdat hij sommige negatief en sommige positief heeft benadeeld. Het is heel vervelend. Vooral voor de studenten maar ook voor de docenten die alles opnieuw moesten nakijken en nu extra lessen moeten geven. Volgende week is de laatste reguliere schoolweek, daarna is het vakantie. We doen ons uiterste best om de studenten zo min mogelijk te benadelen door de situatie', zegt woordvoerder van het ID College, Jeroen Bos.