Campagne tegen vrouwenbesnijdenis van start

DEN HAAG - De campagne tegen vrouwenbesnijdenis is maandag in Den Haag van start gegaan. In de zomer gaan gezinnen naar landen als Somalië en Egypte waar de sociale druk om je dochter te laten besnijden erg groot is. En dat terwijl het besnijden, ook op vakantie, strafbaar is en grote gevolgen heeft voor de meiden hun leven.
Besnijdenis is een verminkende ingreep aan de vrouwelijke geslachtsorganen. In de campagne vertelt Sahra, een vrouw die besneden is, over de problemen die kunnen optreden bij besnijdenis. Niet alleen de handeling zelf kan heel naar zijn, maar ook de lichamelijke, psychische en sexuele gevolgen kunnen op lange termijn groot zijn.
In Nederland is vrouwenbesnijdenis strafbaar. Maar in landen als Eritrea, Ethiopië, Somalië en Soedan is de besnijdenis een veel voorkomend gebruik. Ouders die hun dochters niet willen laten besnijden, komen in het thuisland in gewetensnood onder sterke sociale druk, waardoor ze soms toch besluiten tot de ingreep.

Verklaring tegen meisjesbesnijdenis

De campagne van de GGD is vooral gericht op de dialoog met Nederlandse mensen die in de zomer naar het 'thuisland' gaan. De GGD wil ouders en meisjes bewust maken dat besnijdenis strafbaar is. Ook wordt een document 'Verklaring tegen meisjesbesnijdenis' ter beschikking gesteld die mensen mee kunnen nemen op vakantie.
In Nederland wonen naar schatting 25.000 meisjes en vrouwen die het risico lopen besneden te worden of dat al zijn. In Den Haag gaat het om 5000 vrouwen volgens de Raad van de Gezondheidszorg. Volgens een schatting van  de Raad van de Gezondheidszorg komen daar jaarlijks 50 meisjes bij.