Den Haag neemt beslissing over uitbreiding Madurodam

Miniatuurwereld Madurodam
Miniatuurwereld Madurodam © ANP
DEN HAAG - De gemeente Den Haag beslist donderdag over de uitbreidingsplannen van Madurodam. Madurodam wil graag uitbreiden, maar dat gaat ten koste van 0,6 hectare van de Scheveningse Bosjes.
Op dit moment is er een meerderheid in de Haagse gemeenteraad. Zo zijn oppositiepartij PVV en de coalitiepartijen
. Alleen coalitiepartij Haagse Stadspartij (HSP) heeft moeite met de groencompensatie.
De partij is niet eens met de manier waarop het groen wordt gecompenseerd. In de plannen wordt het groen tussen het bestaande groen geplaatst. De kwaliteit wordt dus wel beter, maar niet de omvang. HSP heeft daarom een motie voorbereid om de plannen aan te passen.Het college wil graag dat de HSP voor de uitbreidingsplannen stemt. Dat heeft er alles mee te maken met de Legolandcrisis. Dat wil het college niet nog een keer. Toen waren coalitiepartijen PvdA en HSP tegen.

Uitbreiding

In 2015 heeft Madurodam bij de gemeente aangegeven dat het wil uitbreiden. Het park heeft plannen om een nog aantal overdekte paviljoens te bouwen zodat het minder afhankelijk is van het weer en het hele jaar door bezoekers trekt. Dat is noodzakelijk voor de continuïteit van het attractiepark.
Buurtbewoners willen dat de uitbreidingsplannen van het attractiepark worden uitgesteld. Het plan zoals het er nu ligt, zou in strijd zijn met een provinciale natuurwet. De buurtbewoners stappen daarom naar de provincie in een poging het besluit over de uitbreiding te blokkeren.