VIDEO: Politie werd gewaarschuwd voor 'terroristische plannen' Syriër

DEN HAAG - De politie heeft in maart van dit jaar een anonieme brief gekregen, waarin werd gewaarschuwd voor mogelijk terroristische plannen van de man die 5 mei drie mensen neerstak op het Johanna Westerdijkplein in Den Haag. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Het briefje was opgesteld in slecht Engels. De 31-jarige Syriër die in Den Haag woont, was op dat moment gedwongen opgenomen in een GGZ-instelling omdat hij in februari zijn huisraad op straat had gegooid.
De politie deed destijds al onderzoek naar de anonieme melding en heeft de informatie gedeeld met de AIVD. De resultaten gaven geen aanleiding om de man aan te merken als iemand met terroristische achtergronden, maar dit kon ook niet worden uitgesloten. Alleen een anonieme melding is onvoldoende bewijs om iemand aan te houden, benadrukt het OM.
Het OM maakt verder bekend dat er in het appartement van de verdachte geen materiaal is gevonden dat duidt op terroristische gedachtengoed. Ook hebben rechercheurs geen afscheidsvideo of afscheidsbrief gevonden. Malek F. wordt verdacht van drie pogingen tot moord en bedreiging van iemand in een café aan het Johanna Westerdijkplein. Het is vooralsnog onduidelijk wat het motief was voor de steekpartij op het Johanna Westerdijkplein. Volgens het OM legt Malek F. wisselende verklaringen af die geen concrete aanwijzingen opleveren.

'De impact is groot'

'Goed dat het Openbaar Ministerie met een stand van zaken in het onderzoek komt', reageert burgemeester van Den Haag Pauline Krikke. 'De impact van de verschrikkelijke gebeurtenis op de stad is groot, dat schept de verantwoordelijkheid om waar mogelijk open te zijn over wat we weten en kunnen melden. Dat geeft hopelijk weer iets meer antwoorden op vragen waar mensen mee zitten.'
Krikke vervolgt: 'Zoals zovelen heb ook ik liever vandaag antwoord op allerlei vragen dan morgen, maar het is belangrijk dat het onderzoek en de verhoren grondig voortduren. Dat doet recht aan de ernst van het incident. Want hoewel de verdachte bij de politie bekend stond als een persoon met verward gedrag, zegt dat niet op voorhand iets over het motief dat ten grondslag ligt aan zijn gruweldaad.' Naar aanleiding van de nieuwe informatie zullen burgemeester Krikke, de politie en het OM aanstaande vrijdag opnieuw met betrokken bewoners en ondernemers van de plek van het steekpartij met elkaar in gesprek gaan.

PVV woedend

De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad is woedend op Krikke, en zegt het vertrouwen in haar op. In een schriftelijke verklaring zegt raadslid Willie Dille: 'De burgemeester heeft de Haagse bevolking voorgelogen door te spreken over een verwarde man terwijl zij nota bene gewaarschuwd was dat hij een aanslag zou gaan plegen.'
De partij dient tijdens de raadsvergadering van donderdag een motie van wantrouwen in tegen burgemeester Krikke.

Alle gewonden weer thuis

Bij de steekpartij raakten drie mensen gewond. Alle slachtoffers, een 35-jarige Hagenaar, een 41-jarige Hagenaar en een 21-jarige man uit Zoetermeer, zijn inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen. Malek F. is opgenomen in het Penitentiair Ziekenhuis op Scheveningen. Hij zit in beperkingen, wat betekent dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. De Haagse rechtbank beslist 16 mei of het voorarrest van de verdachte wordt verlengd.