'Verregaande plannen om gevangenis Zoetermeer te sluiten'

De gevangenis in Zoetermeer.
De gevangenis in Zoetermeer. © ANP
ZOETERMEER - Het kabinet heeft vergaande plannen om de gevangenis in Zoetermeer te sluiten. Dat meldt het AD. Het voorgenomen besluit ligt politiek enorm gevoelig, omdat het onvermijdelijk banen op het spel zet.
Naast Zoetermeer zou het ook bedoeling zijn om de gevangenissen in Zeist, Almere en het Noord-Hollandse Zwaag dicht te doen. Door te kiezen voor deze plekken hoopt het kabinet volgens de krant de locaties buiten de Randstad te ontzien. De gedachte is dat het voor het personeel daar moeilijker is om ander werk te vinden.
Het ministerie voor Rechtsbescherming wil nog niet bevestigen dat vier gevangenissen moeten sluiten. Volgens een woordvoerster 'is het besluit nog niet genomen'. Minister Sander Dekker laat verder weten dat hij de Tweede Kamer nog voor het zomerreces, dat over drie weken begint, gaat informeren over zijn plannen.

Gedeeltelijke sluiting

In 2016 sloot al een deel van de Zoetermeerse gevangenis. Toen vreesde burgemeester Charlie Aptroot al voor een totale sluiting. Hij noemde de kans dat het uiteindelijk daar van zal komen destijds al 'groot'.
De penitentiaire inrichting (PI) in Alphen aan den Rijn, die twee jaar geleden nog op de nominatie stond om gesloten te worden, lijkt van de lijst te zijn gehaald. Burgemeester Liesbeth Spies heeft flink gelobbyd om sluiting van de Alphense penitentiaire inrichting te voorkomen. Ze vindt het voornemen van toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) oneerlijk, omdat Alphen in haar ogen gestraft wordt voor goed gedrag. De locatie in Alphen aan den Rijn leek het slachtoffer te worden nadat gedetineerden werden verplaatst naar andere gevangenissen omdat de Alphense PI in de Eikenlaan werd ingericht als opvanglocatie voor ongeveer duizend vluchtelingen.

'Mensen kunnen er niet van slapen'

De FNV roept het ministerie op om meer duidelijkheid te geven over de sluitingen. Bestuurder Yntse Koenen: ‘We willen weten waar we aan toe zijn. Het kan niet zo zijn dat het kabinet eenzijdig besluit tot sluiting. Er moet ruimte zijn om advies te geven.’ De FNV wil graag weten waar het ministerie wel en waar niet gevangenissen wil sluiten. ‘Mensen kunnen er niet van slapen. Er wordt nu zomaar iets neergegooid vlak voor de zomer. Er moet gewoon tijd zijn om hierop te kunnen reageren.’