Strijdlust en verdriet in Schilderswijk na uitschakeling Marokko

De politie kijkt woensdag samen met kinderen en jongeren uit de buurt naar de wedstrijd.
De politie kijkt woensdag samen met kinderen en jongeren uit de buurt naar de wedstrijd. © Omroep West
DEN HAAG - Vol spanning zaten de tientallen kinderen en jongeren woensdag in de filmzaal van Buurthuis Samson in de Haagse Schilderswijk. Daar werd Portugal - Marokko op een groot scherm vertoond. Ging Marokko de laatste strohalm op dit WK grijpen, of was het na twee wedstrijden al voorbij? Het laatste scenario kwam uit. De sfeer was gemoedelijk, ondanks de angst dat er mogelijk weer rellen zouden uitbreken.
In november 2017 werd de plaatsing voor het WK door Marokko nog ontsierd door rellen in de Haagse Schilderswijk. De ME moest er aan te pas komen om de orde te herstellen. En in de dagen die volgden kwamen er verhalen naar buiten over het geweld van de politie.
Maar daar was afgelopen vrijdag en woensdag weinig van te merken. Dat zag ook Peter de Zwaan, projectleider bij Buurthuis Samson. Hij is de spin in het web bij het buurthuis. Ook bij de organisatie van deze voetbaldagen.

Preventieve werking

Alle wedstrijden van Marokko op dit WK zijn live te zien op een groot scherm, op verschillende plekken in de wijk. En daar gaat vooral een preventieve werking vanuit, legt hij uit. 'Wij kregen voorafgaand aan het WK al de vraag vanuit de gemeente of we iets gingen organiseren', legt De Zwaan uit. 'Onze grootste doelgroep hier is Marokkanen. Als we dit organiseren gaan we ook om de tafel met de politie en de gemeente Den Haag. Maar het blijft altijd lastig om het goed in te schatten.'
De Zwaan geeft wel toe dat alle ogen deze weken gericht zijn op de Schilderswijk. En ook is er veel aandacht voor het buurthuis. 'Het AD en de Telegraaf zijn hier al geweest. Net belde Hart van Nederland nog op of ze langs konden komen. Maar we hebben liever geen camera's, in verband met de privacy', zo zegt hij.

'Vijftig euro'

De wedstrijd van Marokko gaat minder goed. De WK-droom valt al na vier minuten in duigen als Ronaldo de 1-0 voor Portugal maakt. 'Ik kreeg vijftig euro van mijn oom, als Marokko zou winnen', zegt een van de jeugdige Marokkaanse fans.  'Maar ik denk het nu niet meer.'
Het enthousiasme in de rest van de zaal is door de goal overigens onverminderd groot. Bij elke kans van Marokko, of gemiste kans van Portugal, klinkt er luid gejuich in de zaal. 'Ik zweer dat is een penalty', schreeuwt iemand, als een Portugees de bal tegen de arm krijgt. In de pauze krijgen ze popcorn, chips en wat drinken.

Fluitsignaal

Maar het gejuich en de aanmoedigingen van het publiek heeft weinig uitgericht. Marokko verliest. Een groot deel sprint al voor het einde de zaal uit. En na het laatste fluitsignaal barst een van de kindjes zelfs in tranen uit. Maar het blijft woensdag rustig in de Schilderswijk.