Krijgt Mike een tweede kans van de rechter?

Schrijvers van de rubriek 'Bij de politierechter'| Tekening: Theresa Hartgers
Schrijvers van de rubriek 'Bij de politierechter'| Tekening: Theresa Hartgers
DEN HAAG - Mike ziet er uit als een doorsnee man van rond de twintig jaar. Hij draagt kleurige Nikes, een capuchontrui en heeft een zilver ringetje in zijn oor. Maar er gaat meer schuil achter hem, dan je op het eerste gezicht zou denken.
Mike heeft last van een gedragsstoornis en woont tot voor kort op een zorgboerderij. Daar vernielt hij een raam. Nu zit hij in het verdachtenbankje bij de politierechter. Die neemt met hem door wat er nu precies gebeurd is afgelopen maart.
De leiding is niet blij met het bezoek dat Mike over de vloer heeft op de zorgboerderij. 'Ik had ze al weggestuurd, maar ze kwamen terug', volgens de verdachte. Als hij daar de schuld van krijgt, wordt hij boos. Dat komt door de stoornis. Mike pakt een hand steentjes en gooit die tegen een muur.

Putten in het raam

Een paar daarvan ketsen af en raken het raam. 'Die is niet door, maar er zitten putten in', concludeert de rechter. 'Wat nu belangrijk is: hoe het met je gaat en hoe we nu verder moeten', zegt ze.
De reclassering heeft een heel rapport opgemaakt over Mike. Hij heeft een gedragsstoornis, autisme en is licht verstandelijk berperkt. Ook zijn er zorgen over zijn alcoholgebruik. 'Ik vind dat zelf wel meevallen', zegt Mike.

Het gaat goed met de verdachte

Maar ondanks dat alles, gaat het goed met hem. Mike woont, onder begeleiding, samen met zijn vriendin en gaat keurig naar afspraken voor zijn behandelingen. Ook krijgt hij hulp bij het zoeken naar een dagbesteding. Verder geniet hij van zijn bootje: 'varen geeft me rust.'  
De officier van justitie is van mening dat Mike toch een straf verdient voor wat hij gedaan heeft en dat de behandelingen die hij nu vrijwillig volgt, verplicht worden. Ondanks zijn gedragsstoornis vindt ze dat Mike verantwoordelijk is voor het vernielen van het raam. 'De mensen van de zorgboerderij proberen je te helpen en dan is het jammer als jij hun spullen kapot maakt', zegt de officier. 'Dat klopt', mompelt Mike.

Waarom voor de rechter?

Zijn advocaat is verbaasd dat de zaak überhaupt voor de politierechter komt. Hij vindt dat ook dat Mike vrijgesproken moet worden. Of anders in ieder geval dat hij geen straf moet krijgen. 'Het gaat heel goed met hem en ik hoop dat uw uitspraak er aan bij draagt dat het beter gaat met hem.'
De rechter moet even nadenken voordat ze aan haar uitspraak begint. Mike wiebelt met zijn voeten. 'Ik wil best aannemen dat je het niet expres hebt gedaan', begint de rechter. Maar toch vindt ze dat hij beter had moeten weten, ook met zijn stoornis. In een gedwongen behandeling ziet ze niks, omdat Mike nu al zo netjes naar zijn afspraken gaat.

'Je verdient een kans'

Ook besluit ze om hem geen straf op te leggen, ook al is hij wel schuldig aan de vernieling. 'Ik vind het goed om je nog een kans te geven. Dat het allemaal vlekkeloos zal gaan in de toekomst, dat denk ik niet maar ik vind dat je een kans verdient', besluit de rechter.  
In het kader van de privacy is de naam van de verdachte gefingeerd.


Dit is een artikel in de reeks 'Bij de politierechter'. Meer verhalen lezen?