Dijk Nieuwerkerk aan den IJssel loopt vol water vanwege proef

De proef is bedoeld om na te gaan wat er gebeurt als bij extreem weer golven over de dijk slaan.
De proef is bedoeld om na te gaan wat er gebeurt als bij extreem weer golven over de dijk slaan. © ANP
NIEUWERKERK AAN DEN IJSSEL - Hoeveel water kan een dijk hebben voordat er een kritieke situatie ontstaat? Om dit uit te zoeken begint woensdag een tweedaagse proef op een deel van de Groenendijk in Nieuwerkerk aan den IJssel. Vanuit een geperforeerde buis van dertig meter lang zal een grote hoeveelheid water stromen over het binnentalud van de dijk. De hoeveelheid kan oplopen tot 10.000 emmers water per uur.
De proef zou vorig jaar augustus worden gehouden op de Kattendijk in Gouderak, maar na nog geen uur werden de werkzaamheden gestaakt toen het talud begon te verzakken.
Bij deze zogeheten infiltratieproef wordt de waterdruk in de dijk geleidelijk opgevoerd. Meetapparatuur houdt bij wat er zich in het dijklichaam afspeelt. De proef is bedoeld om na te gaan wat er gebeurt als bij extreem weer golven over de dijk slaan. Hierdoor kan het binnentalud zoveel water te verwerken krijgen dat de dijk verzadigd raakt en dreigt te bezwijken.

Risico's uitsluiten

Het project in Nieuwerkerk gebeurt onder auspiciën van het Hoogwaterbeschermingsprogramma, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat en alle waterschappen. Die hebben ervoor gekozen het proefproject in het laagwaterseizoen te houden om risico's uit te sluiten.