Nieuwkoper bekent daden in gruwelijke verkrachtingszaak

NIEUWKOOP - Een man uit Nieuwkoop, die ervan wordt verdacht dat hij een vrouw op gruwelijke wijze heeft verkracht, heeft bekend. Donderdag staat hij in Utrecht voor de rechter. Het gaat om een pro-formazitting, waarbij de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld, maar de status van het onderzoek wordt besproken.
Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou Ingmar S. half maart het slachtoffer met een nepvuurwapen hebben bedreigd in haar auto op de West Kanaaldijk in Breukelen. De 45-jarige man zou haar pinpas en pincode hebben ontfutseld en dwong de vrouw vervolgens om samen naar een recreatieterrein aan de Bosdijk in Nieuwer ter Aa te rijden. Hier vergreep hij zich in de bosjes meerdere keren aan haar, vertelt RTV Utrecht-verslaggever Riks Ozinga.
Om te voorkomen dat de vrouw zou schreeuwen had S. sokken in haar mond gestopt. Haar polsen bond hij vast met een sjaal, een broek en tie-wraps. Om te voorkomen dat ze iets kon zien werd haar gezicht met tape afgeplakt.

In de kofferbak opgesloten

Vervolgens legde de man zijn slachtoffer onder een kleed op de achterbank van haar eigen auto. Daarna werd de vrouw in de kofferbak gelegd, waarna S. nog in de regio Breukelen rondreed. Bij het Woerdense Verlaat vergreep hij zich opnieuw aan haar. Volgens het OM heeft hij haar daarna enige tijd in een vrachtwagen opgesloten, terwijl S. zijn eigen auto ging ophalen.
De vrouw werd vervolgens in de kofferbak van S. zijn eigen auto opgesloten, waarna hij nog een uur met haar rondreed. Bij Diemen liet hij zijn slachtoffer gaan. S. commandeerde de vrouw dat ze een uur moest blijven liggen en de politie niet mocht inlichten. Zijn slachtoffer werd vastgebonden aan haar lot overgelaten. Enige tijd later werd de vrouw door voorbijgangers gevonden en de politie gewaarschuwd.
Tekst loopt door na tweet.

Opgenomen in het Pieter Baan Centrum

Op 18 maart werd S. in zijn woonplaats Nieuwkoop opgepakt, waarna hij enige tijd in volledige beperking heeft gezeten. De verdachte mocht alleen nog spreken met zijn advocaat. De verkrachter en het slachtoffer zijn geen bekenden van elkaar.
De verdachte is sinds een week opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Hij zal hier vijf weken lang worden geobserveerd. In de rechtbank zegt S. donderdag zelf ook benieuwd te zijn naar de resultaten van het psychisch onderzoek. Hierbij wordt onderzocht of er een medische of een lichamelijk oorzaak is voor zijn daden.

Inhoudelijke behandeling in november

De volgende pro forma-zitting vindt plaats op 6 september. Naar verwachting gaat de inhoudelijke behandeling in november plaatsvinden. Dan zal de verdachte ook zijn strafeis horen.