Conflict tussen wijnmaker Ilja Gort en Katwijkse wodkaproducent nog niet opgelost

Ilja Gort
Ilja Gort © ANP
KATWIJK - Er is nog geen oplossing gevonden voor het conflict tussen wijnmaker Ilja Gort en een Katwijkse wodkaproducent. Dat is gebleken tijdens het kort geding in de Haagse rechtbank maandag. Gort vindt dat het bedrijf Clusius, dat 'Dutch Tulip Vodka' verkoopt, zijn beeldmerk misbruikt. De van tv bekende wijnproducent verkoopt zijn Bordeaux-wijn onder de naam 'La Tulipe'.
Volgens Ilja Gort zou het Katwijkse bedrijf met de afbeelding van een tulp op de wodkafles inbreuk plegen op zijn merkrecht. Het etiket van La Tulipe wordt gesierd door een gestileerde tulp in paars, geel of oranje. De twee versies van Dutch Tulip Vodka hebben een oranje en een paars met witte tulp erop. Na urenlang overleg zijn beide partijen het nog niet eens over een oplossing. Over twee weken doet de rechter uitspraak.
De wodka van Clusius wordt gemaakt van tulpenbollen en duinwater. Er zijn twee versies, van 48 en 295 euro per fles. De drank is alleen online te verkijgen en in sterrenrestaurants De Librije in Zwolle en Parkheuvel in Rotterdam. La Tulipe kost 5,99 bij Albert Heijn.
Kijk en vergelijk zelf:
Dutch Tulip Vodka
Dutch Tulip Vodka © dutchtulipvodka.com) La Tulipe wijn (foto: AH.nl

Hema

Gort spande in 2014 al eens een rechtszaak aan tegen de Hema. Die werd toen geschikt voor het tot een echte zaak kwam. Zelf is de wijnmaker in 2017 ook gedaagd geweest om zijn zomerwijn ZoMerlot door een producent die Sum-merlot op de markt wilde brengen. Gort won die zaak omdat Sum-merlot destijds nog niet te koop was.
Omroep West-verslaggever Sander Knura volgde de zaak live vanuit de rechtbank. Lees zijn verslag terug op Twitter: