Alphenaar 'Psycho' (20) hoort 6,5 jaar cel eisen voor overvallen

© ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - De door vrienden en bekenden 'Psycho' genoemde Alphenaar Nassim M. (20) heeft dinsdag zes jaar cel horen eisen voor een woningoverval en de beroving van een pizzakoerier in Alphen aan den Rijn. Hij zou volgens getuigen het brein zijn achter de buitengewoon brute overval op een echtpaar in de De Langestraat in Alphen, eind 2016.
In de nacht van 21 op 22 december drongen drie daders via de keukendeur naar binnen. Het echtpaar lag op dat moment te slapen. De vrouw des huizes werd halfnaakt haar bed uitgesleept naar de gang en mishandeld. Intussen sloegen twee daders de man zó hard dat hij later 35 hechtingen nodig had.
De echtgenoot had een hersenschudding door de klappen die hem met een boksbeugel of soortgelijk voorwerp waren uitgedeeld. 'Ik riep nog: stop nou, stop nou, jullie slaan 'm nog dood', zei het vrouwelijke slachtoffer tegen de rechter.

'Veel plantjes'

Het Alphense echtpaar eist zo'n 15.000 euro smartengeld of schadevergoeding. Hun vertrouwen in mensen is nog steeds weg. De overvallers hadden wat geld, bankpassen en sieraden meegenomen. Toch zou de roof eigenlijk zijn mislukt.
Volgens getuigen had 'hoofdleider' Nassim M. eigenlijk op een grote wietplantenoogst en op een écht grote hoeveelheid geld gerekend. Vriendinnen van hem, die bij de slachtoffers in de straat woonden, zouden Nassim hebben getipt dat er 'veel plantjes' stonden.

Medeverdachte

Nassim M. ontkent. Hij zegt dat hij die avond gewoon thuis was, al kan niemand dat bevestigen. Zijn toenmalige vriend Abdullahi M. (22) ontkende ook en werd begin dit jaar vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) vond toen zelf ook al dat er te weinig bewijs was tegen die verdachte.
Maar de vingerafdrukken van Nassim op een door de daders in de woning achtergelaten vuilniszak, in combinatie met telefoongegevens en belastende verklaringen van getuigen, vormen volgens de aanklager het bewijs dat tot een veroordeling van de verdachte moet leiden. Een derde verdachte is nog voortvluchtig. Volgens het OM zit hij mogelijk in Engeland.  

Pizza's

De beroving van een pizzabezorger in de Saffierstraat in Alphen aan den Rijn, op 13 juni vorig jaar, werd door Nassim M. wél bekend. 'Dat was een domme kinderachtige fout', vindt hij nu. De bezorger moest twee bestelde pizza's,een paar blikjes cola, 15 euro van de baas en 10 euro van hemzelf inleveren bij hem. Die had de jongen bang gemaakt door net te doen alsof hij hem met een mes ging steken.  
Verder wordt de Alphenaar nog beschuldigd van een overval op een woning in de Kerkstraat in de Brabantse plaats Lepelstraat in maart 2016. Ook daar vielen drie daders de woning van een echtpaar binnen. De mannelijke bewoner werd geslagen, maar deelde zelf ook klappen uit.

Halve ton

De daders sloegen zonder buit op de vlucht. Ze zouden een tip hebben gekregen dat er in de woning een halve ton aan contant geld lag in een kluis. Twee mannen zijn al voor die woningoverval veroordeeld. Ze wezen de ontkennende Nassim M. als mededader aan, die toen nog minderjarig was.
De advocaat van M. vroeg om vrijspraak voor de twee woningovervallen en wil anders hooguit veertien maanden cel opgelegd zien, de tijd die zijn cliënt in voorarrest doorbracht. Nassim M. is sinds een paar maanden weer vrij. Wél moet hij een enkelband dragen.
De rechtbank doet uiterlijk op 29 januari volgend jaar uitspraak.