Veel scholen in de regio gesloten wegens onderwijsstaking

Spandoek 'De juf had geen tijd (voor ons)'.
Spandoek 'De juf had geen tijd (voor ons)'. © Omroep West
REGIO - Naar verwachting houden duizenden basisscholen in heel het land hun deuren vrijdag gesloten. Onderwijzers protesteren tegen lage salarissen en hoge werkdruk op scholen. Om 12.00 uur vindt een manifestatie plaats op het Malieveld in Den Haag voor meer investeringen in het onderwijs.
Een van de stakende leerkrachten is Derk-Jan van Duin uit Katwijk. Hij geeft les op basisschool Haanstra in Leiden. Volgens hem is de werkdruk hoog. De klassen zijn vaak 30 plus. Het aanbieden van passend onderwijs maakt de werkdruk nog hoger. Bij passend onderwijs wordt zoveel mogelijk geprobeerd kinderen in het reguliere onderwijs te houden en niet naar het speciaal onderwijs te sturen.

Hoger salaris

Ook staakt hij omdat het salaris te laag is. ‘Mensen in mijn omgeving met een vergelijkbare studie verdienen vaak meer’, zo zei hij vrijdag bij 'Muijs in de Morgen' op Radio West.  Derk-Jan Duin gaat niet naar het Malieveld. Hij blijft gewoon thuis.  Door een school te sluiten geef je ook een signaal af dat het zo niet langer kan, zegt hij.
Volgens de Algemene Onderwijsbond (AOb) blijven vrijdag meer dan 2600 basisscholen dicht. De vakbonden riepen leerkrachten uit alle onderwijssectoren op om mee te doen aan de stakingsactie. Maar bijna alleen basisschoolleraren lijken hier gehoor aan te geven. Zo houden slechts tientallen middelbare scholen hun deuren dicht. Op universiteiten, mbo's en hbo's wordt, voor zover bekend, gewoon lesgegeven.

Opvang langer open

Veel adressen voor buitenschoolse opvang zijn vrijdag extra lang open wegens de stakingen. Om de kinderen te vermaken worden er allerlei activiteiten georganiseerd, zoals uitstapjes naar de stad en kinderfilms in de bioscoop. Veel ouders hebben zelf vrij genomen voor de kinderen die niet naar school kunnen.
Volgens de AOb is er voor heel het onderwijs, van basisonderwijs tot en met de universiteiten, 4 miljard euro nodig.