Visafslag is rijksmonument: 'Onlosmakelijk verbonden met stad en zee'

De Visafslag op Scheveningen
De Visafslag op Scheveningen © ANP
DEN HAAG - We hebben er een kersvers rijksmonument bij. De Visafslag op Scheveningen is maandag namelijk op de rijksmonumentenlijst gezet. De Rijksdienst voor het Cultureel Ergoed ziet de Visafslag als 'kenmerkend voor de cultuurhistorische ontwikkelingen uit de wederopbouwperiode in Nederland'.
De Visafslag werd gebouwd in de vroege jaren zestig. Architect Sjoerd Schamhart ontwierp het gebouw, hij overleed in 2007. Zijn ontwerp bracht de combinatie van opslag, afslag en bedrijfsfuncties onder een dak. Ook wist hij het beschikbare terrein met 25 meter te verbreden door op palen in het water te bouwen.
De Visafslag wordt gezien als een mijlpaal in de ontwikkeling van de architectuur en ruimte in Nederland. Ook is het een 'symbool voor de naoorlogse schaalvergroting van de zeevisserij'. Het gebouw vervult na al die jaren namelijk nog steeds de oorspronkelijke functie: per jaar wordt er 9.000 ton vis verhandeld.

Symbool voor dagelijks leven

De Haagse wethouder Robert van Asten is trots op de erkenning. 'De visafslag is onlosmakelijk verbonden met Den Haag als stad en zee', aldus de wethouder. 'De visafslag als monument staat niet alleen symbool voor de wederopbouwperiode, maar ook voor het dagelijkse leven op Scheveningen.'
De nieuwe status van de Visafslag maakt het mogelijk dat bij verdere ontwikkeling van het monument de cultuurhistorische waarden behouden blijven.