Strafzaken naar Den Haag door drukte in Arnhem

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Omroep West
DEN HAAG - Omdat er te weinig raadsheren zijn en het daardoor erg druk is bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden worden vijfhonderd relatief eenvoudige strafzaken overgedragen aan het gerechtshof Den Haag. Zaken bleven te lang liggen en moeten op deze manier sneller behandeld worden.
Er mag echter niet zomaar met strafzaken worden geschoven. De minister van Rechtsbescherming moet daarvoor een tijdelijke regeling vaststellen. Dat is gebeurd en die is in werking getreden per 24 april. Op 1 januari 2020 loopt de regeling af. 'Het hof in Den Haag heeft een tekort aan relatief eenvoudige strafzaken om tot een evenredige zittingsverdeling te kunnen komen. Beide hoven zagen daarin de mogelijkheid om elkaar tegemoet te komen', meldt het Haagse gerechtshof.
De eerste strafzaken zijn inmiddels aan het hof in Den Haag overgeleverd. Binnenkort zullen de eerste dagvaardingen voor deze zaken worden verstuurd. Voor betrokken mensen kan de verplaatsing van hun zaak meer reistijd betekenen. Maar, zo stelt het hof: 'Er staat tegenover dat direct betrokkenen niet te lang op de behandeling van de zaak hoeven te wachten.'