Ruim acht jaar cel voor moordpoging op Zoetermeerse advocate

De advocate werd aangevallen in haar kantoor op de J.L. van Rijweg in Zoetermeer
De advocate werd aangevallen in haar kantoor op de Jacob Leendert van Rijweg in Zoetermeer. © Regio15
ZOETERMEER - De 22-jarige Yassine D. moet acht jaar en drie maanden de cel in voor het neersteken van een advocate in haar kantoor in Zoetermeer, in september 2017. Zijn kompaan Marwan I. (23) kreeg acht jaar gevangenisstraf opgelegd. Beide mannen zijn door de rechtbank veroordeeld voor het medeplegen van het steekincident. De steker zelf is tot nu toe uit handen van justitie gebleven.
Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie (OM) twaalf en tien jaar cel tegen de twee. Omer P. (23), die fungeerde als chauffeur, werd vrijgesproken. Het OM had dat ook gevraagd, omdat er onvoldoende bewijs was voor zijn betrokkenheid. De drie verdachten willen niet zeggen wie de steker was en wat het motief voor de steekpartij was.
De destijds 38-jarige advocate had in september 2017 een afspraak met de nog voortvluchtige verdachte. Die stak kennelijk zonder aanleiding op haar in met een stanleymes, waardoor ze ernstig gewond raakte, onder meer in haar gezicht. De mannen wisten volgens de rechtbank dat de advocate kon overlijden door de snijwonden in de buurt van haar halsslagader.

'Weerzinwekkend plan'

D. en I. wisten van het plan om de vrouw te 'krassen'. Een van de mannen hadden exact dezelfde outfit aan als de steker, en sprak op zijn terugweg precies dezelfde straatmuzikant aan als de steker op de heenweg had gedaan. Daaruit blijkt dat er is afgestemd in wat de rechtbank een 'weerzinwekkend plan' noemde. 'De verdachten zijn als huurlingen te werk gegaan.'
Het slachtoffer kan sinds de aanval niet meer haar vak uitoefenen en het kantoor dat ze met haar zus runde is failliet. Ze las bij een eerdere zitting in maart een slachtofferverklaring voor in de rechtbank: 'Ik zal nooit vergeten hoe het bloed uit mijn gezicht klotste', vertelde ze. Ze zei dat ze haar beroep nooit meer zal uitoefenen. 'Ik ben niet gestoken vanwege wie ik ben, maar vanwege mijn beroep.'