Thuiszorgorganisatie op vingers getikt door inspectie vanwege 'ernstige situatie'

© ANP
DELFT - Thuiszorgorganisatie Zeker in de Zorg is op de vingers getikt door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De zorgaanbieder heeft zo'n vijftig cliënten en is actief in de omgeving van Delft en Zoetermeer. De inspectie spreekt van een 'ernstige situatie' met een 'risico voor patiënten'.
Volgens de inspectie zijn er bij Zeker in de Zorg structurele gebreken in de geboden thuiszorg. De zorgaanbieder moet binnen vier maanden de kwaliteit van zorg verbeteren. Tot die tijd mogen er geen nieuwe cliënten aangenomen worden. Het ontbreekt volgens de inspectie bij de zorgorganisatie aan een aantal belangrijke randvoorwaarden voor goede en veilige zorg.
Zo wordt er onvoldoende afgestemd door medewerkers van Zorg en Zeker met zorgverleners van andere zorgorganisaties, zoals de huisarts en de apotheek. Daardoor krijgen cliënten niet altijd de zorg die zij nodig hebben. Daarnaast komen zorgplannen niet overeen met de zorg die cliënten krijgen en wordt zorg verleend door medewerkers met onvoldoende, juiste deskundigheid. Bij één van cliënten zijn ernstige zorgrisico's niet op tijd opgepakt. Deze cliënt is een week na aan het licht komen van de tekortkomingen, overgeplaatst naar een andere zorgorganisatie. 

Aanwijzing door 'onvoldoende vertrouwen'

Zeker in de Zorg heeft na eerdere gesprekken al aangegeven verbeteringen door te voeren, maar de inspectie heeft er 'onvoldoende vertrouwen in dat Zeker en Zorg op korte termijn alle tekortkomingen kan wegnemen.' Daarom tikt de inspectie Zeker en Zorg op de vingers met een zogenoemde aanwijzing. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgorganisatie dwingt om een einde te maken aan een ernstige situatie.
'De inspectie volgt de naleving van een aanwijzing nauwlettend', schrijft de inspectie. Mocht er binnen de aangewezen tijd van vier maanden niets zijn veranderd, dan kan de inspectie een dwangsom opleggen of ingrijpen in de organisatie.

Reactie zorgaanbieder

'Wij betreuren in grote mate de bevindingen die de inspectie tot deze conclusies hebben gebracht', laat Zorg en Zeker weten in een schriftelijke reactie. 'Uiteraard onderschrijven wij dat aan de zorg voor cliënten geen tekortkomingen mogen kleven.' Ook belooft de zorgorganisatie verbetering: 'Wij zijn vastbesloten om de kwaliteitsverbetering voort te zetten en zullen zo spoedig mogelijk geheel aan de gestelde normen voldoen. Dit alles doen wij vanuit de bij ons bestaande passie om als zorgverleners goede zorg te verlenen.'

LEES OOK: Dwangsom voor privékliniek die regels aan de laars lapt