Achtergrond bij het weerbericht

Woensdag 18 januari 09:00 uur.

  Rustig winterweer.

Een krachtig hogedrukgebied (1041 hPa) boven Duitsland heeft een uitloper tot boven ons land. Hierdoor is het nog steeds rustig winterweer. Gisteren kwam de temperatuur, ondanks de zon, op sommige plaatsen niet boven het vriespunt. Zo bedroeg de maximumtemperatuur bij Voorschoten -1,0° en kon daar een ijsdag worden genoteerd (max. temp. < 0°). Op Schiphol kwam het kwik met 0,4° net wel boven nul uit. De dag begint op veel plaatsen met aanvriezende mist en lokaal kan wat motsneeuw vallen. Plaatselijk kan het dan ook GLAD zijn. Verder blijft het vandaag bewolkt en nevelig, maar vanmiddag komt er mogelijk zon. De wind blijft zwak en zal overwegend zuidoostelijk zijn. Afgelopen nacht heeft het in onze regio overal matig gevroren met de laagste minimumtemperatuur op Schiphol: -6,7°. Sinds 25 januari 2013 heeft het daar niet meer zo hard gevroren (toen -9,9°). In de loop van de dag loopt het kwik op tot dichtbij het vriespunt. 

Komende nacht zal het overwegend bewolkt zijn en plaatselijk kan wat winterse neerslag vallen met mogelijk GLADHEID tot gevolg. De wind blijft zwak, overwegend uit oost tot zuidoost en de minima zullen op 2 tot 3 graden onder nul uitkomen. Ook morgen blijft het waarschijnlijk bewolkt met ook dan plaatselijk kans op GLADHEID door lichte winterse neerslag. De wind blijft zwak en veranderlijk met maxima die net iets boven nul uit zullen komen.

Het hogedrukgebied blijft voorlopig dichtbij ons land. Vrijdag wordt er een kern berekend boven Engeland (1035 hPa) waardoor een zwak warmtefront vanuit het noorden boven ons land vrijwel tot stilstand komt. Er is dan ook veel bewolking met heel plaatselijk wat motregen of motsneeuw. De wind blijft zwak en de temperatuur komt iets hoger te liggen. 's Nachts rond het vriespunt, overdag kan het 3 of 4° worden. Zaterdag verandert er niet veel in de situatie. Het hogedrukgebied vinden we terug boven zuidoost-Europa met een uitloper naar Denemarken en de Noordzee. Ook zondag blijft de luchtdruk hoog boven onze omgeving. Behalve boven de Balkan (1037 hPa), komt er ook boven Engeland weer een hogedrukgebied te liggen (1029 hPa). Het blijft overwegend droog, maar er zal waarschijnlijk wel vrij veel bewolking zijn. In de nacht en ochtend ligt de temperatuur dichtbij het vriespunt, overdag kan het 3 of 4° worden.

Bron: weerman Huub Mizee