Achtergrond bij het weerbericht

Maandag 26 juni 09:00 uur.

Vandaag nog droog met zonnige perioden. Vanaf morgen een toenemende kans op regen.

Het afgelopen weekend kregen we te maken met een frontensysteem waaraan zich ook enkele storingen ontwikkelden. Daardoor bleef het grotendeels bewolkt en zowel zaterdag als zondag viel er plaatselijk enige regen en motregen. Vooral in de nacht van zaterdag op zondag viel er wat meer regen, op luchthaven Rotterdam en in Voorschoten 2 mm. Ook afgelopen nacht hadden we plaatselijk met neerslag te maken (Voorschoten 0,6, Schiphol 3 mm), inmiddels is het front naar het zuidoosten weggetrokken. Vanmorgen drijven er echter nog wolkenvelden over, in de loop van de dag krijgen we perioden met zon, dankzij de ontwikkeling van een klein hogedrukgebied (1016 hPa) ten westen van Nederland. De wind is overwegend noordwest en matig, terwijl de maximumtemperatuur op circa 20° uitkomt.

Vanavond en vannacht zijn er eveneens enkele wolkenvelden, maar ook opklaringen. De wind ruimt naar noordoost en blijft matig, terwijl het kwik daalt tot 13 of 12°. De windruiming hangt samen met de ontwikkeling van een storing boven Frankrijk. Deze storing trekt vervolgens naar het noord-noordoosten. Bewolking en neerlag hiervan zullen ons morgen bereiken. Eerst is er mogelijk nog zon, maar vanuit het zuiden zal de bewolking toenemen, in de middag gevolgd door regen. De noordoosten- tot oostenwind wordt matig, langs de kust later vrij krachtig en de temperatuur loopt op tot omstreeks 20°.

De storing die zich boven Frankrijk ontwikkelt, trekt vervolgens woensdag over ons land naar het noordoosten. We hebben die dag veel bewolking en zijn er perioden met regen, mogelijk komt er ook onweer voor. De storing voert wel warme lucht mee, het kan plaatselijk 23° worden. De rest van de week bepalen verschillende storingen ons weer. Het blijft dan wisselvallig met maxima van 19 of 20°.   

Weerman Huub Mizee