Achtergrond bij het weerbericht

Donderdag 30 maart 07:30 uur.

(In verband met een lang vrij weekend verschijnt de eerstvolgende toelichting op maandag 3 april.)

Geleidelijk meer zon en warmer. Morgen later mogelijk een bui.

Een hogedrukgebied (1030 hPa) boven Midden- en Zuid-Europa zorgt voor een zuidwestelijke stroming. Een zwak warmtefront trok afgelopen nacht met bewolking over ons land naar het noordoosten. Onder de bewolking is het nauwelijks afgekoeld. Zo was het vanmorgen vroeg nog 11 tot 13°! Vanmorgen drijven er nog enkele wolkenvelden over, in de loop van de dag krijgen we meer zon. Bij een overwegend matige wind uit zuid tot zuidwest wordt het omstreeks 20°.

Het hogedrukgebied trekt vandaag verder naar het oosten. Hierdoor kan bewolking, afkomstig van fronten boven de Britse Eilanden, vannacht dichterbij komen. De wind wordt zuid tot zuidoost, zwak tot matig en de minima blijven met circa 11° opnieuw bijzonder hoog. Morgen wordt een complex lagedrukgebied, net ten westen en noordwesten van de Britse Eilanden, bepalend voor ons weer. Een zuidwestelijke stroming voert nog steeds zeer zachte lucht aan, maar er zal wel meer bewolking zijn. In de ochtend is er echter ook nog af en toe zon, in de loop van de middag is er kans op een bui. De zuidelijke wind is overwegend matig en ruimt in de loop van de middag naar zuidwest. Verder wordt het ongeveer 19°.

In de nacht naar zaterdag passeert er een koufront met enkele buien met daarbij een kleine kans op onweer. Ook zaterdag overdag trekt er een front over. Er is dan ook meer bewolking met af en toe regen. Bij weinig wind kan het toch nog zo’n 15° worden en dat is een paar graden boven de normale maxima van 12°. Een nieuw hogedrukgebied komt zondag bij noordwest-Spanje te liggen. Een uitloper ervan komt via Engeland naar de Noordzee te liggen. Zondag blijft het dan ook overwegend droog en komt er ook af en toe zon. Het wordt daarbij 13 à 14°. Het hogedrukgebied komt maandag boven west-Europa aan. We krijgen dan weer meer zon met maxima rond de 14°.

Bron: weerman Huub Mizee