Achtergrond bij het weerbericht

Woensdag 7 december 08:00 uur.

Meer bewolking en zachter.

Boven midden-Europa bevindt zich een krachtig hogedrukgebied. Het centrum lag afgelopen nacht met een kerndruk van maar liefst 1040 hpa boven de Alpen. Het hogedrukgebied neemt weliswaar nog verder in betekenis toe (tot 1043 hPa), maar trekt ook naar het oosten. Vanmiddag ligt het boven zuidoost-Europa. De stroming is bij ons zuid-zuidwestelijk geworden en daarmee wordt zachtere lucht aangevoerd. Afgelopen nacht heeft het niet meer gevroren (minimum Voorschoten 1,5°) en vanmorgen vroeg was het 4 à 5°. Verder hebben we vandaag vrij veel bewolking, hoewel de zon ook af en toe tevoorschijn kan komen. De zuidenwind ruimt vanmorgen naar zuidwest en wordt matig, langs de kust vrij krachtig, later mogelijk krachtig. Verder wordt het vanmiddag zo'n 9°.

Ook vannacht drijven er wolkenvelden over, maar het blijft nog droog. De zuidwestenwind is ook dan matig, langs de kust (vrij) krachtig en de minima komen rond 6° uit. Morgen nadert een front het noordwesten van Nederland. De bewolking zal dan verder toenemen en later op de dag is er een kleine kans op een enkele bui. De zuidwestenwind zal ook morgen matig zijn, langs de kust vrij krachtig of krachtig. Het wordt opnieuw ongeveer 9°.

Vrijdag stroomt er achter een warmtefront nog wat zachtere lucht naar ons toe. De temperatuur kan hier en daar wel 10° worden. Verder is er ook dan eerst bewolking, maar in de middag kunnen er dankzij een hogedrukgebied (1033 hPa) boven de Alpen ook zonnige perioden voorkomen. Zaterdag komt een volgend front dichterbij. De kans op regen wordt later op de dag en in de avond groter. Verder blijft het met maxima van 10 of 11 graden zacht. Zondag en begin volgende week wordt de temperatuur wel weer wat lager. De kans op regen neemt daarbij af.

Bron: weerman Huub Mizee