Achtergrond bij het weerbericht

Maandag 24 april 07:30 uur.

Toenemende kans op neerslag.

Het weer heeft een nogal wisselvallig karakter. Het afgelopen weekend was dat ook al het geval. Zo trok er in de nacht van vrijdag op zaterdag vanuit het noordwesten een koufront over met regen. Valkenburg bij Katwijk had zaterdag om 10 uur 4 mm in de neerslagmeter over het voorafgaande etmaal. Overdag kregen we te maken met wolkenvelden en een paar buien. Gouda had die dag een etmaalsom van eveneens 4 mm. Ook zondag werd er met een noordwestelijke stroming enigszins onstabiele lucht aangevoerd met een paar buien. Dankzij de nabijheid van een hogedrukgebied (1029 hPa boven de zuidelijke Noordzee) viel het met de buiïgheid wel mee. In Voorschoten en Gouda viel 0,8 mm, in Hoek van Holland werd geen meetbare neerslag gemeten. Inmiddels is ons weer onder invloed van een depressie (996 hPa) bij Zuid-Noorwegen gekomen. Het bijbehorende warmtefront trekt vanmorgen over, vanavond bereikt het koufront onze omgeving. De bewolking zal dan ook toenemen en overdag is er al kans op een bui. Vanavond volgt er meer regen. De wind komt uit zuid tot zuidwest en wordt matig tot vrij krachtig, langs de kust krachtig. De maximumtemperatuur wordt een graad of 12.

Vanavond passeert het koufront met meer regen. Bovendien krijgen we vannacht te maken met een randstoring ten noorden van ons land. Ook het front hiervan zal vannacht met regen passeren. Pas later vannacht wordt het weer droog. De wind ruimt naar west en neemt iets af. Verder komen de minima rond 4° te liggen. Morgen wordt er met een noordwestelijke stroming opnieuw onstabiele en koude lucht aangevoerd met een wisselende bewolking en enkele buien. Er is daarbij een kleine kans op hagel of onweer. De noordwestenwind zal matig zijn, langs de kust vrij krachtig. Het wordt daarbij slechts 9 of 10°.

Woensdag neemt de noordelijke stroming wel in kracht af, maar blijft koude en onstabiele lucht aanvoeren. Ook dan hebben we een wisselende bewolking met een paar buien en maxima van circa 10°. Op Koningsdag komt er in deze weersituatie helaas nog niet veel verbetering. Tussen de buien door is er echter ook wel regelmatig zon en de verwachte neerslaghoeveelheden zijn niet groot. De buien zullen in het algemeen een licht karakter hebben. Pas in het weekend zal de temperatuur langzaamaan iets hoger worden. Volgende week lijkt het weer duidelijk te verbeteren. De neerslagkansen nemen af en de maxima komen boven de 15° te liggen, misschien zelfs wel iets boven de 20°!

Bron: weerman Huub Mizee