Achtergrond bij het weerbericht

Donderdag 23 februari 08:00 uur.

Vandaag aan zee zuidwesterstorm. Komende dagen aanhoudend wisselvallig.

Een front dat gisteren en afgelopen nacht langdurig boven het midden en zuiden van Nederland lag, zorgde voor veel regen. Zo viel er tot middernacht in Den Haag-zuidoost en Kijkduin 15 mm, in Gouda-noord werd 17 mm afgetapt. Vanmorgen om 7 uur had Zoetermeer een etmaalsom van 15 mm, Voorschoten en Schiphol 16 mm en op Rotterdam-The Hague Airport 21 mm. Het front strekt zich verder uit via de Britse Eilanden naar de oceaan, Ten westen van Ierland is een storing in dat front ontstaan. Deze frontale depressie lag in de nanacht met een kerndruk van 977 hPa boven noord-Ierland en trekt sterk uitdiepend via Engeland en de Noordzee naar Denemarken. Vanmorgen zal eerst het warmtefront met regen en motregen passeren. Vanmiddag volgt het koufront van genoemde storing, gevolgd door een occlussiefront. Daarbij komen enkele buien voor met een kleine kans op hagel of onweer. De zuidwestenwind neemt vandaag toe naar krachtig tot stormachtig, 6-8 Bft, langs de kust komt een zuidwesterstorm te staan van kracht 9. Verder kunnen er zware tot zeer zware windstoten voorkomen. De maximumtemperatuur wordt 9 of 10°.

Vanavond ligt de depressie boven de Duitse Bocht (975 hPa) en trekt verder naar Denemarken. De zuidwesterstorm ruimt dan naar noordwest en zal in de loop van de nacht sterk afnemen. Ook vanavond kunnen er nog zware tot zeer zware windstoten voorkomen, met name tijdens buien. In de loop van de nacht komen er ook enkele opklaringen. De minimumtemperatuur komt rond 4° uit. Morgen hebben we een overwegend matige westenwind met aanvoer van licht onstabiele lucht. In de ochtend komt er nog een enkele bui voor, mogelijk met hagel, daarnaast krijgen we ook af en toe zon. Met maxima van omstreeks 8° is het wel minder zacht.

In de nacht naar zaterdag passeert een rug van hoge druk met opklaringen. De temperatuur zal dalen tot rond het vriespunt. Zaterdag overdag wordt de stroming zuidwestelijk en trekt er een warmtefront over. Het is dan opnieuw bewolkt met af en toe regen en motregen. Ook dan wordt het ongeveer 8°. Zondag hebben we opnieuw met een zwakke rug van hoge druk te maken. Overdag blijft het grotendeels droog en er komt af en toe zon. Met maxima van 10 tot 11 graden wordt het ook weer zachter. Maandag zorgt een volgend oceaanfront voor regen, daarna wordt het wat minder zacht.

Bron: weerman Huub Mizee