Achtergrond bij het weerbericht

Vrijdag 28 oktober 09:00 uur.

Vandaag bewolkt. In het weekend in de nacht en ochtend mogelijk mist, overdag af en toe zon en zacht.

Boven Frankrijk en midden-Europa bevindt zich een gebied met hoge barometerstanden (1036 hPa). Dit hogedrukgebied verplaatst zich langzaam naar het noorden, terwijl er uit het noorden tegelijkertijd een koufront naar het zuiden trekt. Dit front zal ons vandaag passeren, maar door de invloed van het hogedrukgebied zit er niet veel activiteit meer in. Het zal wel bewolkt zijn met plaatselijk wat lichte regen of motregen. De zuidwesten- tot westenwind is matig, maar wordt langs de kust vrij krachtig of krachtig. Later vandaag neemt de wind weer af. Verder is het bijzonder zacht. Na een minimum van 10,7° bij Voorschoten was het vanmorgen vroeg al 14°. Het wordt zo'n 15°.

Het front trekt vannacht verder naar het zuiden en boven de zuidelijk Noordzee komt de kern van een krachtig hogedrukgebied te liggen (1036 hPa). Eerst is er nog bewolking, maar vanuit het noorden krijgen we opklaringen. Bij een tot zwak afnemende noordwestenwind kan er dan mist ontstaan bij minima rond 8°. Morgen zal de mist weer oplossen en krijgen we in de loop van de dag mogelijk de zon te zien. Bij weinig wind kan het kwik, afhankelijk van de hoeveelheid zon, oplopen naar 12 tot lokaal 16°. 

Zondag verandert er weinig in deze situatie. Het hogedrukgebied neemt weliswaar iets in betekenis af (1031 hPa), het centrum blijft dichtbij of boven ons land. Vervolgens trekt het begin volgende week verder naar het noordoosten en maandag zien we het boven Denemarken. De stroming wordt dan oostelijk, maar de aangevoerde lucht is dezelfde als waar we ons nu in bevinden. Koud zal het dus nog niet worden. Verder blijft het op de meeste plaatsen droog met bewolking, maar ook af en toe zon. De maxima komen dichtbij de normale waarde van 12 à 13° te liggen. In de loop van volgende week wordt de kans op regen geleidelijk iets groter en wordt de temperatuur wat lager. Denk eraan dat de klok in de nacht van zaterdag op zondag terug gaat naar de wintertijd! Om 3 uur wordt het 2 uur!!

Bron: weerman Huub Mizee