Residentie Orkest concerten

Elke maand zendt TV West om 10.00 uur en om 11.00 uur een prachtig concert uit van het Residentie Orkest. Na uitzending is het concert nog tijdelijk terug te kijken via deze pagina.

Let op: tot en met maart 2023 zijn de concerten te zien op elke laatste zondag van de maand, maar per april wordt dat de eerste zondag van de maand. Het eerder geplande concert van eind april wordt vanaf dan verschoven naar de eerste zondag in mei.

De komende tijd staan de volgende concerten op het programma:


26 maart 2023: Sjostakovitsj 10 door Residentie Orkest

Bij dit concert speelt het Residentie Orkest de Tiende symfonie van de Russische gigant: Dimitri Sjostakovitsj. Dit broeierige stuk, vol angst, geweld en ijzingwekkend strijkerswerk is gebaseerd op Stalins bewind van terreur, waaronder de componist zelf verbannen werd. De stoomwals van het fortissimo en het uitbundige, dansrijke einde zijn met terugkerend dirigent Daniel Raiskin in meer dan bekwame handen.

Dit concert is op 10 februari 2023 opgenomen in de Concertzaal van Amare


7 mei 2023: Also sprach Zarathustra & Brahms’ Vioolconcert door Residentie Orkest
[dit is gecombineerde uitzending met opnames uit verschillende concerten]


Vandaag brengt het Resedentie Orkest iconisch werk. De openingstonen van Also sprach Zarathustra doen in ieders gedachte de zon opkomen. En al helemaal als je Kubricks 2001: A Space Odyssey hebt gezien. Vandaag hoor je het werk wat langer dan in de introtune van de film.

Violist Antje Weithaas, een goede bekende van het Residentie Orkest, keert bovendien terug naar Den Haag. Zij deelt haar visie op Brahms fenomenale Vioolconcert – welhaast een symfonie voor viool en orkest. Johannes Brahms bracht met zijn Vioolconcert een eerbetoon aan zijn goede vriend Joseph Joachim – grondlegger van de moderne vioolmuziek. De speelsheid van de Hongaarse volksmuziek combineren de mannen met het technisch zeer hoge niveau dat het werk van Brahms kenmerkt.


Dit concert is op 11 november 2022 en 12 maart 2023 opgenomen in de Concertzaal van Amare


Meer klassieke muziek bij Omroep West

Elke zondag kun je op Radio West luisteren naar Klassiek op West waarin presentator Aad de Been je een opgewekt programma laat horen met bekende en onbekende klassieke muziek. Van de symfonieën en sonates van Mozart en Beethoven tot de opera's van Verdi en Rossini. En er wordt ook wereldmuziek gedraaid. Luister elke zondagmorgen (herhaling in de avond) of luister het programma terug wanneer jij wilt.

Ook zijn de Radio West Concerten te horen in dit programma. Deze concerten worden eenmaal per maand uitgevoerd door studenten van het Koninklijk Conservatorium, welke je ook live kunt bijwonen. Je leest er hier meer over.