Residentie Orkest concerten

Elke laatste zondag van de maand zendt TV West om 10.00 uur en om 11.00 uur een prachtig concert uit van het Residentie Orkest. Na uitzending is het concert nog tijdelijk terug te kijken via deze pagina.

Voor 2022 staan de volgende concerten op het programma:24 april 2022 Schumann 1 Residentie Orkest (50 min)

Schumann weet in zijn Eerste symfonie als geen ander de natuur te vertalen naar noten en klanken om de lente te bezingen. Mezzosopraan Barbara Kozelj schittert in Respghi’s ‘Il tramonto’ (de zonsondergang): pure muzikale poëzie.

Dit concert wordt uitgevoerd in de Concertzaal van Amare.
29 mei 2022 Sibelius 5 Residentie Orkest (40 min)

Onze chef-dirigent Anja Bihlmaier leidt het orkest in Sibelius' Vijfde symfonie. Een groot symfonisch stuk en net als zijn overige werken is de muziek doordrenkt met de Finse cultuur en landschap

Dit concert wordt uitgevoerd in het Concertgebouw in Amsterdam26 juni 2022 Verdi’s Messa da Requiem door Residentie Orkest (90 min)

Gezien de lengte van dit concert zal deze uitzending doorlopen tot 13.00 uur.

Chef-dirigent Anja Bihlmaier sluit haar eerste seizoen af met een van de grootste werken uit de muziekgeschiedenis: de dodenmis van Giuseppe Verdi. Meesterlijk weet operacomponist Verdi grote koren en solostemmen – van de meest intieme dynamiek tot het grootste drama – samen te voegen.

Met Verdi’s Messa da Requiem vierde tenor Luciano Pavarotti zijn doorbraak. Werkelijk alles is spectaculair aan dit stuk: razende emoties, ongekende intimiteit, woeste klanken, indrukwekkende koperblazers. Bovendien vindt in Amare voor het eerst een groot symfonisch koorwerk plaats, met een koor van meer dan honderd zangers op het balkon rond het orkest.

Dit concert wordt uitgevoerd in de Concertzaal van Amare in Den Haag.


28 augustus 2022 Tsjaikovski’s Pathétique door Residentie Orkest (50 min)

Deze symfonie van Tsjaikovski zit vol geheimzinnigheid en dubbele bodems. Hij componeerde zijn Pathétique op basis van een plan ‘dat voor iedereen geheim moest blijven’. De ingrediënten: impulsieve hartstocht, een Russisch requiem, theatraliteit, onverholen neuroses, angsten en wanhoop. De symfonie eindigt berustend. De ongrijpbare Tsjaikovski was tevreden: ‘Ik beschouw het als het beste en meest openhartige werk uit mijn oeuvre.’

Dit concert wordt uitgevoerd in de Concertzaal van Amare in Den Haag.


Meer klassieke muziek bij Omroep West

Elke zondag kun je op Radio West luisteren naar Klassiek op West waarin presentator Aad de Been je een opgewekt programma laat horen met bekende en onbekende klassieke muziek. Van de symfonieën en sonates van Mozart en Beethoven tot de opera's van Verdi en Rossini. En er wordt ook wereldmuziek gedraaid. Luister elke zondagmorgen (herhaling in de avond) of luister het programma terug wanneer jij wilt.

Ook zijn de Radio West Concerten te horen in dit programma. Deze concerten worden eenmaal per maand uitgevoerd door studenten van het Koninklijk Conservatorium, welke je ook live kunt bijwonen. Je leest er hier meer over.