De RijnlandRoute is een enorm infrastructureel project van de provincie Zuid-Holland om de bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio Holland Rijnland te vergroten en daarmee het gebied ook economisch te versterken.

Elk kwartaal geeft Johan Overdevest ons een kijkje achter de schermen en laat zien wat er bij de aanleg van zo’n groot project bij komt kijken. Van ontwerpers tot buurtbewoners, van landschapsarchitecten tot betonvlechters en van tunnelboorders tot archeologen.

Drie projecten

De Rijnlandroute bestaat uit drie projecten:

1. De aanleg van de nieuwe provinciale weg N434 tussen de A4 en de A44, met een tunnel van tweeënhalve kilometer en een deels verdiepte ligging. Ook delen van de A4 en A44 worden aangepast.

2. De Ir. G. Tjalmaweg (N206) bij Valkenburg wordt verbreed en deels verdiept aangelegd. Ook komt er een snelfietspad tussen Katwijk en Leiden.

3. De Europaweg bij Leiden wordt verbreed en de Lammebrug wordt vervangen door een bredere en hogere brug. Ook het Lammenschansplein wordt opnieuw ingericht, net als de fietspaden.


Uitzending zaterdag 8 oktober

Het huis van de 96-jarige heer Van der Post moest worden gesloopt voor de aanleg van De Rijnlandroute. Johan spreekt met hem af op de plek waar zijn huis stond en de heer Van der Post vertelt hoe hij uiteindelijk een goede financiële deal wist te sluiten met de provincie. Omdat het nog wel even duurt voordat de nieuwe N434 geopend wordt is de grote wens van de heer Van der Post om, nu hij dat nog kan, een keer in de tunnel te mogen kijken. Johan heeft dat natuurlijk voor hem geregeld en de heer Van der Post krijgt een VIP-behandeling.

Ook zien we in deze aflevering hoe snel de werkzaamheden aan de N206 tussen Leiden en Katwijk vorderen. De verdiepte ligging krijgt over de gehele lengte aan beide kanten een muur van gewapende grond. We zien hoe deze muren worden gebouwd en vervolgens worden afgewerkt met houten lamellen die eerst worden gekookt en gebakken. Dat klinkt gek, maar als je de uitleg hoort is het heel logisch. Ook is een deel van de weg inmiddels geasfalteerd. Maar als Johan er staat vraagt hij zich ineens af of het nou eigenlijk wél of géén verdiepte ligging is.

Bekijk hier alle afleveringen van 'De Rijnlandroute'.

Meer informatie over de geschiedenis van de RijnlandRoute, de projecten en het laatste nieuws vind je op www.rijnlandroute.nl