HMC adviseert om niet te kiezen voor verzekeraars VGZ, Menzis en ZZ

Ingang van HMC Westeinde © ANP
DEN HAAG - Haaglanden Medisch Centrum (HMC) adviseert mensen om zich niet te verzekeren bij verzekeraars VGZ, Menzis en Zorg en Zekerheid. De contracten met die verzekeraars zijn voor komend jaar nog niet rond. Het ziekenhuis meldt dat als patiënten er zeker van willen zijn dat hun rekening volledig wordt vergoed, zij beter kunnen kiezen voor een andere verzekeraar. Volgens de verzekeraars lopen de onderhandelingen inderdaad stroef, maar gaan zij ervan uit dat iedereen ook volgend jaar dezelfde zorg als dit jaar vergoed krijgt.
De onderhandelingen voor nieuwe contracten met zorgverzekeraars met alle ziekenhuizen verlopen dit jaar moeizaam. Dat komt door de inflatie, zegt verzekeraar CZ. De kosten voor ziekenhuizen stijgen fors door ondermeer hogere energierekeningen. Een aantal dreigt zelfs in financiële problemen te komen. De verzekeraar gaat er overigens vanuit dat wel met alle partijen overeenstemming wordt bereikt.
Omdat de onderhandelingen stroef lopen, hebben ziekenhuizen nog lang niet alle contracten met zorgverzekeraars afgesloten voor 2023. Als dat ook op de langere termijn niet lukt, kan dat gevolgen hebben voor de vergoeding die iemand krijgt als hij aanklopt bij een ziekenhuis. Totdat duidelijk is dat er definitief geen contract wordt gesloten, blijven de vergoedingen van dit jaar gewoon van kracht.

Niet VGZ, Menzis en Zorg en Zekerheid

Toch geeft Haaglanden Medisch Centrum (HMC) een verzekeringsadvies op de website. Daar staat een overzicht van verzekeraars waarmee wordt onderhandeld. Ook staan er bolletjes achter de naam van de verzekeraar. Hoe meer groene bolletjes, hoe verder de onderhandelingen zijn gevorderd. HMC schrijft daarover: 'Meer groene bolletjes betekent dat de kans groter is dat HMC voor 2023 een contract heeft met deze zorgverzekeraar zodat uw zorg vergoed wordt.'
De lijst met verzekeraars op de website van HMC © HMC
HMC schrijft boven dit overzicht dat als mensen zeker willen zijn dat hun zorg ook komend jaar volledig wordt vergoed, zij moeten kiezen voor een verzekeraar met minimaal zes groene bolletjes. VGZ, Menzis en Zorg en Zekerheid staan op vier groen. Met andere woorden: het ziekenhuis adviseert mensen niet voor deze verzekeraars te kiezen of daar op te stappen.

Advies vorig jaar: vertrek bij VGZ en Menzis

HMC riep vorig jaar mensen op om te vertrekken bij VGZ en Menzis. De onderhandelingen zaten toen muurvast, en het ziekenhuis zei dat de twee aandrongen op forse bezuinigingen. De oproep deed veel stof opwaaien, maar werkte uiteindelijk wel als smeerolie. Voor 31 december 2021 waren de contracten toen rond.
Nu is dat nog niet het geval, maar dat geldt dus voor nagenoeg alle ziekenhuizen. Tot 31 december kunnen verzekerden overstappen van verzekering. Als blijkt dat een patiënt is verzekerd bij een maatschappij die definitief geen contract heeft met het ziekenhuis, betekent dat overigens niet dat er geen vergoeding wordt gegeven. Maar de patiënt moet dan zelf declareren en afwachten hoeveel er uiteindelijk wordt vergoed.

Onderhandelingen lopen door

Het HagaZiekenhuis in Den Haag zegt de deadline van 31 december niet te halen, maar verwacht met alle verzekeraars komende maand rond te zijn. Ook het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp zegt nog volop te onderhandelen.
HMC laat in een reactie weten: 'Op dit moment zijn de onderhandelingen voor 2023 in volle gang. Met een aantal zorgverzekeraars zijn de onderhandelingen vergevorderd, en met enkelen moeten er nog stappen gezet worden. We verwachten uiteindelijk met alle zorgverzekeraars tot overeenstemming te komen, maar wij hebben evenals veel andere ziekenhuizen te maken met landelijke problematiek zoals inflatie, gestegen energiekosten en gestegen loonkosten. Waarbij nog speelt dat er volgend jaar een nieuwe cao ziekenhuizen wordt afgesloten.'
Een woordvoerder van VGZ zegt dat de onderhandelingen met HMC 'constructief' zijn, maar dat 'door beide partijen is besloten in januari verder te praten'. De woordvoerder voegt eraan toe dat de verzekeraar zelf niet 'rijk' wordt van scherpe onderhandelingen, maar dat dit een manier is om de zorg betaalbaar te houden en de premie zo laag mogelijk voor de verzekerde.

Menzis: 'wij vergoeden alsof we een contract hebben

Een woordvoerder van Menzis laat in een reactie weten dat er inderdaad nog niet met ieder ziekenhuis een contract is gesloten. Dat heeft volgens haar geen gevolgen voor de vergoedingen die patiënten krijgen. 'We we vergoeden de behandeling alsof we een contract hebben. Verzekerden hoeven zich geen zorgen te maken.' Ze voegt eraan toe dat alle verzekerden in 2023 bij elk ziekenhuis terecht kunnen.
Patiëntenfederatie Nederland vindt dat patiënten niet de dupe mogen worden van de stroeve onderhandelingen. Als een verzekeraar in 2022 een contract had met bijvoorbeeld een ziekenhuis, moet de patiënt ervan uit kunnen gaan dat de zorg daar ook komend jaar vergoed wordt, laat de federatie weten.