Zoetermeer heeft goedkoopste openbare bibliotheek van Nederland

Foto ter illustratie © ANP
ZOETERMEER - Zoetermeer heeft de goedkoopste openbare bibliotheek van alle steden in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van onderwijsspecialist Preply. Per jaar betalen leden 28,75 euro. Dit is minder dan de helft van het abonnement in Zwolle, de stad met de duurste bibliotheek van het land.
De onderzoekers hebben gekeken naar de abonnementskosten van de openbare bibliotheken in de dertig grootste steden van Nederland. De hoogte van de kosten kan gevolgen hebben op de toegang tot onderwijs en het bieden van gelijke kansen.
De bibliotheek van Zwolle werd vorig jaar verkozen tot beste bibliotheek van Nederland. Maar de bibliotheek is met 66 euro per jaar ook de duurste van het land.

Kinderen onder 18 jaar gratis

In onze regio is de bibliotheek van Delft de duurste. Mensen die hier naar de bieb willen, zijn hiervoor 59 euro per jaar kwijt. Hiermee staat Delft landelijk op de zesde plaats.
De prijzen voor de abonnementen zijn voor volwassenen. Wettelijk is het sinds 1 juli vorig jaar geregeld dat kinderen onder de 18 jaar altijd recht hebben op een gratis abonnement op de bibliotheek. De meeste bibliotheken hebben voor jongvolwassenen speciale tarieven. Zo betalen ze in Delft 26 euro in plaats van het volledige tarief.

Extra diensten

De goedkoopste van de dertig bibliotheken staat dus in Zoetermeer. Daar kunnen mensen voor 28,75 euro. Voor dit bedrag kunnen leden tien e-books of luisterboeken per keer lenen. Ook kunnen ze 25 boeken per keer lenen, met een uitleentermijn van vier weken, waarbij verlengen altijd gratis is. Diverse bibliotheken bieden daarnaast ook extra diensten aan, maar hier moet dan wel voor worden betaald.
De overige bibliotheken in onze regio horen allemaal bij de goedkoopste tien van het land. In Den Haag kost het abonnement 45 euro, terwijl de prijs in Alphen aan den Rijn een euro lager ligt. In Leiden ten slotte zijn mensen 42 euro per jaar kwijt.