Coronavirus: Horecazaken Haagse Grote Markt gewaarschuwd

De Grote Markt in Den Haag
De Grote Markt in Den Haag © ANP
REGIO - Volg het belangrijkste nieuws rond het coronavirus in ons overzicht van maandag 27 september.

Zo'n 1400 nieuwe coronagevallen erbij

Het gemiddelde aantal nieuwe coronagevallen is maandag heel licht gestegen, na zestien achtereenvolgende dagen waarop het gemiddelde daalde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen zondagochtend en maandagochtend 1411 meldingen van positieve tests. Dat zijn er minder dan de voorgaande dagen, maar dat is op maandagen gebruikelijk.
Vorige week maandag waren er 1354 nieuwe gevallen. Doordat het dagcijfer deze maandag iets hoger ligt, stijgt het gemiddelde, maar het verschil is minimaal. Eén dag waarop het gemiddelde niet daalt, betekent bovendien niet dat de daling van de afgelopen weken voorbij is.

Horecazaken Haagse Grote Markt gewaarschuwd

Bezoekers van de horecazaken op de Grote Markt in Den Haag moeten toch ook hun coronapas laten zien als zij binnen willen zitten. Tot nu toe werd er daar niet gecontroleerd. Maar afgelopen weekend maakte boa's van de gemeente duidelijk wat daarvan de consequenties zijn: een boete en bij een nieuwe overtreding sluiting.
Volgens de eigenaar van zes zaken op de Grote Markt, Maarten Hinloopen, had hij al van tevoren duidelijk gemaakt dat hij niet van plan was zijn gasten te gaan controleren. Volgens hem was dat een principiële keuze. Hij vindt niet dat de horeca verantwoordelijk moet worden gemaakt voor de controles. 'Het coronadebat is erg gepolariseerd. En dat mogen wij nu gaan oplossen, terwijl we al in de touwen hangen.'
Daarnaast spelen ook praktische problemen mee: hij heeft een groot gebrek aan personeel. 'Op een avond dat het stampvol is, zou ik niet weten hoe ik het moet controleren.' Na het bezoek van de boa's aan zijn zaken gaat hij vanaf nu 'schipperen', zoals hij zelf zegt. Mensen die aan een tafeltje binnen een drankje willen drinken of iets eten, wordt toch gevraagd om hun QR-code.

Iets meer patiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag weer iets toegenomen. Op de intensive cares daalde het aantal Covidpatiënten echter wel, voor de zesde dag op rij.
Op de ic's liggen nu 164 coronapatiënten, vijf minder dan zondag. Dat is het laagste aantal sinds 27 juli. In totaal liggen er nu 484 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen. Dat zijn er elf meer dan zondag, zo valt op te maken uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De Jonge tevreden over 'mooi weekend' met toegangsbewijzen

Dat mensen vanaf afgelopen weekend op meer plekken een coronatoegangsbewijs moesten laten zien was 'even wennen', maar het is op de meeste plaatsen heel goed gegaan. Dat zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het voornaamste probleem was een aanval op de systemen achter de CoronaCheck-app, maar ook daar hebben volgens de bewindsman weinig mensen last van gehad. Het was voor 'heel veel mensen een mooi weekend'.
Volgens De Jonge is in het weekend een 'betekenisvolle stap' gezet, omdat met de check op de coronatoegangsbewijzen ook de 1,5 meterregel werd losgelaten. De meeste ondernemers hebben daar volgens hem goed werk in geleverd en ook over de burgemeesters en handhaving is De Jonge te spreken. Wel werden de systemen door aanvallers expres overbelast, waardoor mensen geen nieuwe QR-code konden aanmaken. Volgens de minister zijn de gevolgen daarvan beperkt doordat de aanval niet lang duurde en veel mensen al eerder hun code hadden opgevraagd.

NS en ProRail verwijderen coronastickers op stations

NS en ProRail gaan de coronastickers op de stations verwijderen nu het daar niet langer verplicht is om een mondkapje te dragen of anderhalve meter afstand te houden.
Coronamaatregelen op het station
Coronamaatregelen op het station © NS/Prorail
Op de coronastickers staat onder andere ‘houd afstand’, ‘houd rechts’ en ‘mondkapje’. Vanaf 25 september is de mondkapjesplicht op het station vervallen. In de trein blijft het mondkapje echter nog wel verplicht, waarschuwt de NS op zijn website. Via onder meer schermen in de trein en op de stations worden reizigers hierop geattendeerd.
De eerste stickers werden in mei 2020 aangebracht om de reizigers te wijzen op de toen geldende coronamaatregelen. De stickers worden vanaf maandag stapsgewijs verwijderd op alle stations. De stations in Zeeland en West-Brabant zijn als eerste aan de beurt. De bedoeling is dat eind oktober de stickers op alle stations verdwenen zijn.

Dit weekend maar deel capaciteit Testen voor Toegang gebruikt

Ongeveer 108.000 mensen hadden zaterdag een afspraak voor een test voor toegang tot een café, theater of een andere locatie waar een coronatoegangsbewijs nodig is om binnen te komen, meldt Stichting Open Nederland (SON). Dat is veel minder dan de capaciteit die beschikbaar was.
Op vrijdag hadden 44.000 mensen een afspraak gepland staan en op zondag 32.000. Het aantal mensen dat komt opdagen ligt meestal iets lager dan het aantal gemaakte afspraken, aldus een woordvoerder van SON. Op sommige plekken in het land was het dit weekend druk bij de testlocaties, maar het 'liep overal goed door'. In winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht stond af en toe een rij, maar dat kwam volgens de woordvoerder doordat de testlocatie daar vrij klein is en mensen dus vooral buiten moesten wachten.
Sinds afgelopen zaterdag is op veel meer plekken een coronatoegangsbewijs verplicht en daarom verruimde SON de openingstijden van de testlocaties. Op zaterdagen is er komende tijd plek voor 430.000 testafspraken per dag en op vrijdagen gaat om 407.000 tests.

Geen grote drukte in spits na versoepeling coronamaatregelen

Tijdens de eerste ochtendspits na de versoepelingen van de coronamaatregelen viel maandag de verkeersdrukte op de wegen mee, meldt de ANWB.
'Een groot deel van het woon-werkverkeer blijkt nog altijd de spits te mijden', constateert de organisatie. Op het hoogtepunt van de spits stond er maandagochtend 210 kilometer file. 'Dat is ruim 40 procent minder file in vergelijking met de maandagochtendspitsen in 2019.'
De drukste spitsen met het meeste woon-werkverkeer zijn op de dinsdagen en donderdagen. 'De vraag is of ook dan het aantal files fors minder is dan voor de coronatijd', aldus de ANWB.

Haagse horeca tevreden

'We hebben een heel goed weekend gehad', zegt Anil Soekhoe, voorzitter van de Haagse tak van Koninklijke Horeca Nederland. Afgelopen weekend moest iedereen vanaf 13 jaar voor het eerst een coronatoegangsbewijs bij zich hebben voor een bezoek aan een horecazaak, evenement of een kunst- en cultuurinstelling. 'We zijn verrast dat het zo soepel ging.'
Anil Soekhoe, voorzitter van de Haagse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland kijkt tevreden terug op het eerste weekend waarin de coronapas verplicht was. 'Het viel qua rommeligheid mee. Maar vergeet niet, er is wel wel extra personeel ingehuurd door ons om iedereen te controleren', zegt Soekoe op Radio West.
Zo zag de eerste stapavond met coronapas eruit:
Eerste stapavond met coronapas: 'Mijn eerste keer weer sinds twee jaar!'

Toerismebranche vreest kwart minder buitenlandse gasten

Het aantal buitenlandse toeristen en zakelijke reizigers valt in 2021 ruim een kwart lager uit dan vorig jaar, raamt het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). Het duurt waarschijnlijk nog ruim twee jaar tot de branche volledig is hersteld van de pandemie.
De organisatie die Nederland als vakantie- en reisbestemming promoot, rekent dit jaar op 5,4 miljoen buitenlandse toeristen. Dat zijn er 26 procent minder dan in 2020. Ten opzichte van 2019 gaat het om een daling van bijna driekwart. 'Het beeld is vrij dramatisch, naar het zich laat aanzien nog erger dan vorig jaar', zegt algemeen directeur Jos Vranken.
De nieuwe ramingen zijn veel pessimistischer dan aan het begin van dit jaar. Het coronavirus laaide in 2021 telkens op, waardoor vakantiereizen vanuit Europese landen naar Nederland lange tijd moeilijk waren.

Burgemeesters positief over controles coronatoegangsbewijs

De meeste ondernemers werken graag mee aan de naleving van de controle van het coronatoegangsbewijs, dat sinds zaterdag verplicht is bij bezoek aan horeca, evenement of cultuurinstelling. Dat constateert het Veiligheidsberaad, waarin de burgemeesters zijn vertegenwoordigd van de 25 veiligheidsregio's.
'De bestuurders uit het Veiligheidsberaad zijn erg positief over het verloop gisteren: zij zien dat veruit de meeste ondernemers graag meewerken aan de naleving van het CTB', zegt Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het beraad. 'Daar waar ondernemers nog een aantal zaken moeten aanpassen of verbeteren, is er overleg met de gemeente. In goed overleg is veel mogelijk.' Volgens Bruls bleef het aantal excessen beperkt en is waar nodig opgetreden.
Wel zagen de bestuurders dat het rond middernacht, toen alle horecazaken tegelijk dicht moesten, erg druk was in bepaalde gebieden. Ook leidde een overbelaste CoronaCheck-app tot problemen. 'Dit werd goed opgelost door de ondernemers en handhavers ter plekke', zegt Bruls. 'Complimenten voor de ondernemers - van horeca tot sportkantine - die dit zo goed oppakken.'

'QR-code moet mogelijk zijn met antistoffentest'

Een test waarmee kan worden aangetoond dat iemand antistoffen tegen corona heeft aangemaakt, moet een geldige manier worden om een QR-code in de CoronaCheck-app te genereren. Daarvoor pleiten verschillende experts, meldt BNR.
Naast een test-, vaccinatie- of herstelbewijs, zou dit dan de vierde mogelijkheid vormen om bij onder meer horeca, evenementen of bioscopen binnen te komen. Met een antistoffentest, ook wel serologische- of bloedtest genoemd, is aan te tonen of iemand corona heeft gehad en daardoor voldoende beschermende antistoffen in het lichaam heeft. Commerciële testbedrijven bieden zo’n test al aan, maar de GGD nog niet.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.