'Natuurijsbanen in De Lier en Warmond dinsdag open'

In december 2021 werd in De Lier voor het laatst op natuurijs geschaatst
In december 2021 werd in De Lier voor het laatst op natuurijs geschaatst © Omroep West
REGIO - Matige vorst, nauwelijks wind en een heldere hemel. Het zijn de perfecte omstandigheden om een natuurijsvloer aan te leggen en dat gaat dus ook gebeuren. Een handvol vrijwilligers in De Lier en Warmond zet maandagavond alles op alles om tot een ijsbaan te komen. Ze zijn vol verwachting om dinsdag te openen. 'Wij gaan de hele nacht door tot er één centimeter natuurijs ligt.'
Bij ijsvereniging Hard Gaat-ie in De Lier beginnen de vrijwilligers met 'ijs maken' zodra het twee graden vriest. 'Wij werken met twaalf man en wisselen elkaar om de twee uur af', zegt voorzitter Wim van den Berg. De schaatskoorts is in Westland flink opgelopen, want de laatste keer dat er in De Lier klappen op natuurijs konden worden gemaakt, was in december vorig jaar. 'Op 22 december 2021 om precies te zijn', weet de voorzitter uit zijn hoofd.
Ook bij de Warmondse IJsclub is het maandagavond alle hens aan dek. 'Maandagavond om zes uur gaan wij met onze pick-up truck de baan op', laat voorzitter Philip van der Post weten. Daar staat een bak met tweeduizend liter water op die gedoseerd water op de baan spuit. Als het eenmaal gelukt is, gaat de baan aan de Veerpolder in Warmond alleen voor leden open. 'Dat zijn er 1300. Als ze allemaal komen, is het al te druk.' In De Lier zijn ook niet-leden welkom, maar zij moeten wel gebruik maken van een QR-code die bij opening van de baan op de website van de ijsvereniging beschikbaar komt.

Huub Mizee verwacht matige vorst

Aan de weersverwachtingen van weerman Huub Mizee zal het in ieder geval niet liggen. 'Het kan zeven graden onder nul worden', vertelt de meteoroloog vanuit zijn weerkamer. 'Dan spreek je over matige vorst.' Net als deze maandag zal de wind nauwelijks een rol spelen. Mizee: 'Je ziet geen golfjes op het water, dus ijs kan veel sneller aangroeien.' Daar komt bij dat met een flink wolkendek vorst minder vanzelfsprekend is. Dat het komende helder blijft, is dus goed nieuws voor schaatsers.
De koude lucht komt uit het zuiden van Europa, waar het nu ook al rond het vriespunt is. Na dinsdag zal het moeilijker worden om 'ijs te maken', want dan wordt meer wind verwacht. Bovendien nemen woensdag de kansen op winterse buien toe, en dan kan ijs minder snel aangroeien.
De ijsbaan aan de Veilingweg in De Lier gaat vaak als eerste van Nederland open. Dat komt door de sproeimachine die speciaal voor de ijsclub is gemaakt. Dat apparaat wordt 's nachts bij vrieskou stapvoets over de betonbaan getrokken en sproeit laagje voor laagje een beetje slootwater op de baan. Daardoor kan dat water sneller aanvriezen dan een baan waar een grote wateroppervlakte hard moet worden. Bovendien is in het ijswater krijt verwerkt, dat zonlicht weerkaatst en zo voorkomt dat de betonnen ondervloer te snel warm wordt.