Speurhondenteam Haaglanden vond in 2021 alle vermiste soortgenoten

Zoekteam vermiste honden
Zoekteam vermiste honden © Omroep West
DEN HAAG - Wie denkt dat speurhonden alleen ingezet worden bij vermiste personen, heeft het mis. Speurhonden zoeken ook naar vermiste soortgenoten. Het zoekteam vermiste honden Haaglanden heeft afgelopen jaar alle vermiste honden gevonden waar hun hulp bij ingeroepen is. Ze rukten 73 keer uit, 71 honden werden levend terug gevonden, twee dood. Bij het zoeken worden verschillende manieren van zoeken ingezet, maar de belangrijkste is: de speurhond.
Het hele team bestaat uit zo'n veertig vrijwilligers met ieder een eigen taak. Zo gaat Miriam flyeren in de buurten waar honden vermist worden en zit Ben geduldig op wacht als een hond zoek is, soms een hele nacht lang. Misja is speurinstructeur en leidt bazen en honden op. Jacqueline is met hond Mila in opleiding en Jolanda is het 'opperhoofd' van de groep.
Jolanda is met speuren begonnen toen ze zelf een ongehoorzame hond had, die door speurlessen in het gareel gebracht moest worden. Dat bracht haar op het idee van een speurhondenschool. Honden en baasjes die hun diploma bij haar halen, worden ingezet bij het zoekteam vermiste honden.
Benieuwd hoe een speurhond te werk gaat? Dat legt Misja Rub in deze video uit:
Speurhondenschool zoekt vermiste honden

Social media en flyeren

Het team werkt op verschillende manieren. Soms is het voldoende om te flyeren en via social media oproepen te doen om een hond terug te vinden. Bij angstige honden werkt dit niet, want die laten zich door niets of niemand vangen. In dat geval wordt een vangkooi gebruikt. In het gebied wordt een soort muizenval voor honden geplaats met voedsel erin. Als de hond in de kooi loopt om te eten, slaat de klep dicht en zit de hond gevangen. De baas kan het dier dan op komen halen.
Eén van de recent vermiste honden: Zoë
Eén van de recent vermiste honden: Zoë
De vangkooi wordt veelal ingezet bij honden die geïmporteerd zijn uit het buitenland. Die willen in de eerste dagen van hun Nederlandse verblijf nog wel eens de benen nemen en weten dan nog niet waar hun thuis is of wie hun baas is. De baas kan dan roepen wat 'ie wil, maar de hond zal niet luisteren.

Speurhonden

De speurhonden worden in andere gevallen ingezet. Ze moeten ruiken aan iets van de verdwenen hond, bijvoorbeeld een riem of een mand, en dan worden ze op pad gestuurd. Door intensieve training tussen baas en hond leert het stel spoorzoeken. In 2021 leidde dit dus altijd tot het terugvinden van de vermiste hond wanneer de hulp van het team werd ingeroepen.
Casper laat zich op verzoek even opsluiten in de vangkooi
Casper laat zich op verzoek even opsluiten in de vangkooi
De Australische herder Bram en baas Misja geven een demonstratie. De verslaggever van Omroep West laat een vest achter bij de speurneus en verstopt zich een straat verderop. Binnen no time heeft Bram zijn 'vermiste hond' gevonden. Misja: 'Het is superleuk om samen met je hond zoiets te doen. Je leert elkaars signalen steeds beter kennen en wordt zo een steeds beter duo.'

Regio Haaglanden

Het zoekteam vermiste honden werkt in principe alleen in de regio Haaglanden. 'Maar', zegt Jolanda 'Als het nodig is rijden we wel verder. We vragen alleen een bijdrage in de benzinekosten.'

Lees ook: