'We missen de supporters', Quick Boys wint in leeg stadion van Jong FC Volendam

KATWIJK - Luidende kerkklokken, een laag overvliegend vliegtuig en een ongewone stilte. Het zijn de akoestische kenmerken van een voetbalmiddag in Volendam. Quick Boys wint in een bijna leeg stadion de inhaalwedstrijd tegen Jong FC Volendam (1-2).
Waar het donderdagochtend in alle vroegte luidruchtig was langs de velden van Quick Boys, is er tijdens de regenachtige zaterdagmiddag in het lege Kras Stadion van Volendam alleen geroep en gejuich van spelers te horen. En er klinkt muziek van, niet geheel verassend, Jan Smit door de speakers. Naast dat het stil is, is het ook grauw weer en staan de schijnwerpers bij de aftrap om 14.00 uur al aan in het stadion. De fluit van scheidsrechter Robin Vereijken maakt een schel begin aan de wedstrijd en een abrupt einde aan het lied van de Volendamse zanger.
Na het startsein is meteen duidelijk dat Quick Boys en Jong FC Volendam aan elkaar gewaagd zijn. De kansen vliegen over en weer, maar de schoten gaan steeds langs en over de goal, op de paal of de lat of eindigen in de handen van de keepers. In plaats dat er op dat moment 'oeh' en 'aah' door het stadion wordt geroepen, hoor je nu vooral 'hé, hé, hé' van de bank of 'hier, hier, hier' in het veld. Na de vele kansen is het in de 23ste minuut kassa. Milan de Haan maakt de openingstreffer voor Volendam.

Vuurwerk of vliegtuig

Nog geen tien minuten later is het in de 31e minuut ook raak voor Quick Boys. Nick Runderkamp maakt, dankzij een ongepolijste pass van Tommy Bekooij, de gelijkmaker. Na de goal van Quick Boys klinkt er geroffel in verte en reservespelers van Volendam roepen verheugd dat het vuurwerk is van de supporters van Quick Boys. Maar al snel kapt een ander 'oranjehemd' hen af: 'Dat is een vliegtuig, man.' En inderdaad, het is een laag overvliegend vliegtuig. Na precies 45 minuten fluit de scheidsrechter de eerste helft af, wat voor Jan Smit het startsein is om weer door het stadion te echoën.
Nick Runderkamp scoorde de gelijkmaker voor Quick Boys
Nick Runderkamp scoorde de gelijkmaker voor Quick Boys © Orange Pictures
Waar de eerste helft vol kansen zat voor beide ploegen, begint de tweede helft een stuk rustiger. Pas in de 58ste minuut wordt de wedstrijd opgeschud door de tweede gele kaart voor Tayrell Wouter van Volendam, wat resulteert in een rode kaart voor hem en nog maar tien oranjehemden op het veld. Bij Quick Boys wordt ondertussen Mohamad Mahmoed gewisseld voor Lorenzo van Kleef, die daarmee zijn debuut maakt voor Quick Boys. Maar de wedstrijd wordt pas echt weer spannend door verdediger Jan-Willem Kamp, die in een onbewaakt moment de 1-2 maakt voor Quick Boys.

Kerkklokken

Terwijl de kerkklokken in Volendam beginnen te luiden en de blessuretijd ingaat, missen beide ploegen nog een grote kans. Na deze spannende laatste minuten fluit scheidsrechter Vereijken af. Meteen daarna barst gezang los van de Quick Boys-spelers, waarmee zij de kerkklokken en Jan Smit, die ondertussen weer door de speakers klinkt, overstemmen.
Nick Runderkamp juicht uitbundig in leeg stadion: 'Missen supporters enorm'
Edwin Grünholz, hoofdtrainer van Quick Boys, is tevreden met het resultaat. 'We kunnen de competitie voor de winterstop beter op deze manier afsluiten dan met een nederlaag.' Ook denkt hij dat de training van donderdagochtend geen overbodige luxe is geweest. 'We zijn gewoon blijven trainen, dat heeft denk ik wel bijdragen aan de overwinning.'

Supporters gemist

Nick Runderkamp, die op loopafstand van het stadion woont en oud-speler van FC Volendam is, had de overwinning graag willen vieren met het publiek. 'Ondertussen zijn wij natuurlijk wel gewend om te spelen zonder publiek. Maar tijdens zulke wedstrijden missen wij onze supporters zeker.'