Leidenaar kanshebber bij eerste marathon sinds corona: 'Dit jaar liggen er echt kansen'

LEIDEN - De 38-jarige Leidenaar Maikel Stolwijk maakt grote kans om zondag de Leiden Marathon te winnen. Om zo’n 25.000 euro te besparen, heeft de organisatie dit jaar geen toppers uit Kenia en Ethiopië uitgenodigd. En dat biedt kansen voor ander talent om in de prestigieuze lijst van marathonwinnaars terecht te komen.
Stolwijk begon zijn atletiekcarrière bij Leiden Atletiek en liep al een keer eerder mee met de Leiden Marathon. 'Mijn doel is om een keer op het podium te komen, dit jaar liggen er echt kansen.' De Leidenaar hoopt dat het publiek hem in de laatste kilometers van de marathon komt aanmoedigen en naar de winst juicht.
Ongeveer 7.500 hardlopers doen dan mee aan verschillende loopafstanden. Vier weken geleden gaf burgemeester Henri Lenferink als eerste burgemeester van Nederland toestemming voor het organiseren van het evenement en daarmee is het ook de eerste marathon in de regio sinds corona. 'Daarmee heeft hij zeker zijn nek uitgestoken', zegt organisator Tjeerd Scheffer.
Dit jaar liggen er echt kansen

Flink aanpoten

Het was even aanpoten voor de organisatie van Leiden Marathon, want de voorbereidingstijd was maar vier weken. 'Wat we normaal in drie of vier maanden doen, hebben we nu in vier weken moeten proppen', legt Scheffer uit. 'Maar we liggen helemaal op schema, en dan zie je dus hoe sterk de organisatie staat. Dus ik heb er vertrouwen in dat we zondag een hele mooie marathon hebben, al kunnen we qua financiën nog niet alles doen.' En dat komt omdat Leiden Marathon door corona nu behoorlijk door de reserves heen is.
Dat is ook de belangrijkste reden dat de toppers uit Kenia en Ethiopië dit jaar niet meelopen, want dat scheelt de organisatie zo'n 25.000 euro. 'Maar dat biedt dan meteen kansen voor ander talent om in de prestigieuze lijst van marathonwinnaars terecht te komen', lacht Scheffer.

Route door park Matilo

Nieuw is ook dat het Garenmarktplein het centrale verzamelpunt wordt voor lopers. Dat leek in verband met corona veiliger dan de Pieterskerk met zijn smalle in- en uitgangen.
Ook is het parcours iets aangepast. Een stukje Leiderdorp is geschrapt en in plaats daarvan komen de hardlopers door park Matilo. 'Dan pikken ze ook nog een stukje Romeins werelderfgoed mee.' Volgens Scheffer vinden veel lopers het belangrijk om te weten waar ze lopen. 'Een naam als Rembrandt van Rijn en het historische centrum van Leiden werken als een magneet voor veel buitenlandse lopers.'

'Andere steden belden met Leiden'

Leiden Marathon is het eerste hardloopevenement in een lange reeks van steden waar dit najaar marathons worden gelopen. Nadat bekend werd dat Leiden Marathon doorging volgende al snel Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, omdat ze contact hadden opgenomen met Leiden. 'Daarin heeft burgemeester Lenferink dus een heel belangrijke rol gespeeld', zegt Scheffer. 'De vraag was of wij een evenement zijn of een hardloopwedstrijd. Lenferink heeft gezegd dat we aan sportbeoefening doen en dat er daarom dus geen beperkingen hoeven worden opgelegd.'
Over de toeschouwers langs de route heeft burgemeester Lenferink geoordeeld dat het gaat om een 'doorstroom-locatie'. 'Vergelijk het maar met de markt', legt Scheffer uit. 'Daar staan mensen soms ook even stil en lopen dan weer door. En wij gaan als organisatie mensen vragen om rekening te houden met corona en het gezonde verstand te gebruiken.'