YouTube-kok Nick bestormt bestsellerlijst met eigen kookboek: 'Hoe bizar'

Nick Toet zijn kookboek staat nummer 1 in de kookboekenlijst
Nick Toet zijn kookboek staat nummer 1 in de kookboekenlijst © Owen O'Brien
VOORBURG - Super turbo shoarma, afgestudeerde slagroomsoesjes, en mama's tomatensoep. Dat is een greep uit het eerste kookboek van YouTube-kok Nick Toet (35) uit Voorburg. Zijn kookboek ''Eten met Nick'' bleek meteen een succes te zijn en staat nu al drie weken op nummer 1 in de kookboekenlijst. 'Bij de signeersessie stond er gewoon 200 man in de rij!'
Het idee om een kookboek te schrijven ontstond bij Toet tijdens een brainstorm met zijn manager. 'Aan het begin van dit jaar vroeg mijn manager wat ik wilde doen dit jaar. Ik vond het wel lachen om een kookboek te maken. Ik wilde voor mijzelf gewoon een vet kookboek hebben. Toen zijn wij dat proces ingegaan en twee weken later zat één van de grootste culinaire uitgevers van Nederland in mijn mailbox. Alsof het zo had moeten zijn', legt Toet uit.
Klein detail: de uitgever wilde wel dat het kookboek binnen twee maanden af zou zijn. 'Toen dacht ik wel: wat? Maar uiteindelijk hebben wij binnen twee maanden een boek uit de grond gestampt en die staat nu al drie weken achter elkaar op nummer 1 in de kookboekenlijst', vertelt Toet trots. 'Dat is gewoon bizar, dat verzin je gewoon niet!' Ik heb ook een signeersessie gehad en toen stond er gewoon 200 man in de rij omdat ze met een dikke kok wilden praten', lacht Toet. 'Ik zou nooit in de rij gaan staan om met een dikke kok te praten.'
YouTube-kok Nick bestormt bestsellerlijst met eigen kookboek: 'Hoe bizar'

'Gerechten voor als je lam bent'

Het resultaat van zijn kookboek is een dikke bundel met 65 recepten. 'Het zijn heel diverse gerechten. Het boek heeft onder andere een hoofdstuk met gerechten die mijn moeder vroeger maakte, een hoofdstuk met visgerechten en een hoofstuk met studentengerechten. Dat zijn eigenlijk allemaal gerechten die je eet als je lam bent', vertelt Toet grijnzend. Het hoofdstuk met Indische gerechten is Toets favoriete hoofdstuk. 'Het lekkerste gerecht is, denk ik, de ''cashewrijst'', dat is echt de moeite waard.'
Naast zijn bestseller boekt Toet ook succes op zijn YouTubekanaal 'EtenmetNick'. Daar heeft hij 152.000 enthousiaste abonnees die iedere week kijken naar hoe Toet een heerlijk gerecht in elkaar draait. 'Ik werk ook nog voor Dumpert als cameraman en editor en daar hebben wij vroeger een kookprogramma gemaakt. Dat programma stopte alleen na tien afleveringen en dat vond ik zo zonde. Toen dacht ik: fuck it, ik ga het gewoon zelf in mijn eigen keuken doen.'

Klein jongetje

'Ik begon met een iPhone, maar als cameraman en editor deed dat toch wel een beetje pijn aan mijn hart. Dus toen heb ik een betere camera gekocht, ben ik een YouTubekanaal begonnen en heb ik een logo laten maken. Destijds dacht ik: ik zie wel wat mensen ervan vinden. Maar blijkbaar vinden mensen het hartstikke leuk', aldus de YouTube-kok.
Nick Toet maakt iedere week een nieuwe video waarin hij een gerecht deelt
Nick Toet maakt iedere week een nieuwe video waarin hij een gerecht deelt © Owen O'Brien
Maar waar komt die passie voor koken vandaan? 'De passie voor eten ontstond eigenlijk al toen ik een klein jongetje was. Vroeger hielp ik mijn moeder heel veel in de keuken. Ik zag dat mijn moeder allemaal dingen in een pan pleurde en ik wist niet wat ik zag, ik vond het zo interessant. Dus vanaf toen heb ik eigenlijk altijd mijn moeder in de keuken geholpen', zegt Toet.

Pop-uprestaurant

'Op een gegeven moment was ik klaar met de middelbare school en de opleiding die ik daarna wilde doen, zat vol. Mijn moeder opperde toen: waarom ga je de koksschool niet doen? Dat heb ik dan ook gedaan', legt Toet uit. 'Die passie voor eten is dus altijd gebleven. Dat kan je ook zien', grinnikt de YouTube-kok terwijl hij op zijn buik slaat.
Het succes van zijn kookboek smaakt naar meer bij Toet. 'Ik denk dat er wel een tweede boek gaat komen, maar laten wij eerst nog even kijken wat het eerste boek doet. En als corona voorbij is, dan wil ik graag een pop-uprestaurant beginnen. Daarnaast blijf ik natuurlijk leuke filmpjes maken op mijn YouTubekanaal. We zien wel waar het schip strandt', zegt Toet tevreden.