Geschrokken reacties na politie-inval bij Soulsistah: 'Nooit iemand binnen'

DEN HAAG - De sluiting van de twee interieurwinkels van Soulsistah op de Haagse Frederik Hendriklaan is woensdag het gesprek van de dag. In de winkelstraat zijn de reacties wisselend. 'Ik ben er weleens binnen geweest om wat te kopen, maar het was er meestal rustig', vertelt een voorbijganger. 'Het assortiment van de winkels past niet bij de buurt en dat vond ik vanaf het begin al opmerkelijk. De sluiting verbaast me niks.'
Twee dames die tegenover de interieurwinkel koffie drinken zijn ook niet verbaasd. 'We zagen er nooit iemand binnen. Het viel ons op dat de winkel de laatste tijd erg vaak dicht was. Dat de winkels nu gesloten zijn is voor ons geen verrassing', aldus de twee dames, die alleen anoniem willen reageren.
'Dit had ik totaal niet zien aankomen', vertelt Bep, die voor het raam naar binnen staat te kijken. 'Zelf kwam ik er wel eens binnen, maar alleen om te kijken. Ze verkopen hele mooie spullen alleen waren ze wel erg duur. Toen ik hoorde dat de winkels zijn gesloten ben ik erg geschrokken. Het personeel is altijd erg aardig en daar heb ik mee te doen.'

Ondermijning

Drie betrokkenen bij het bedrijf Soulsistah werden dinsdag aangehouden, en tien panden van het bedrijf werden doorzocht in onder meer Den Haag, Monster en Leidschendam. De aangehouden verdachten zijn een man van 30 en twee vrouwen van 49 en 57 jaar. De politie verdenkt hen van ondermijning in de vorm van witwassen. Maar wat is ondermijning nou precies?
Ondermijning kan allerlei vormen aannemen. De politie noemt het 'een gevolg van veel verschillende vormen van criminaliteit, waarbij de grenzen tussen onder- en bovenwereld vervagen'. Als voorbeeld schrijft de politie op haar website het als volgt: 'Criminelen richten voor hun activiteiten bedrijven op, vragen vergunningen aan en huren en kopen panden. Hiervoor hebben ze in de 'bovenwereld' medewerking nodig van bijvoorbeeld makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen. Je kunt ondermijning zien als het constante gebeuk van de georganiseerde criminaliteit op onze samenleving. Ondermijning is een probleem dat de maatschappij verzwakt en uiteindelijk zelfs ontregelt', aldus de politie.

Witwassen

De verdenking richting Soulsistah is concreet witwassen. Dat is een specifieke vorm van ondermijning, waarbij crimineel geld, wat dus op een onwettige manier is verdiend, zo wordt 'gewassen' dat het legaal verdiend lijkt. Het centrum tegen witwassen (AMLC), een kennisinstituut van de rijksoverheid, noemt verschillende veelvoorkomende vormen van witwassen, bijvoorbeeld een bedrijf opzetten en daarmee een fictieve omzet en winst in de boeken zetten, waardoor het lijkt alsof je inkomsten uit verkoop hebt gerealiseerd.
Maar het kan ook ingewikkelder vormen aannemen: 'Een crimineel kan via verschillende landen en bedrijven geld wegsluizen. Hij kan ook door valse facturen te gebruiken aan het criminele vermogen een schijnbaar legale status geven. Maar er is ook al sprake van witwassen wanneer iemand een auto koopt met illegaal verkregen geld, bijvoorbeeld door belastingontduiking', aldus het AMLC. Om welke specifieke vorm van witwassen het gaat bij Soulsistah, en waar het geld vandaan komt, is nog niet duidelijk.