Instellingen

Stroomkabel in zee ligt te hoog, grote rupsmachine gaat het dieper ingraven

'Sunfish' is tien meter hoog en kan tot een kilometer diep te zee in rijden.
'Sunfish' is tien meter hoog en kan tot een kilometer diep te zee in rijden.
NOORDWIJK - Op het strand van Noordwijk is een enorme machine opgebouwd van tien meter hoog met grote rupsbanden. Het is de 'Sunfish'. Het gevaarte moet een stroomkabel van het windmolenpark Luchterduinen voor de Noordwijkse kust dieper gaan ingraven. Door zeestromingen is de kabel op enkele plaatsen te ondiep komen te liggen, en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.
Nu is er nog niks aan de hand, zegt Ernest Diepstraten van energiebedrijf Eneco. 'De kabels liggen nu nog op zo'n anderhalve meter onder de zeebodem. Maar door zandverschuivingen kan hij wel hoger komen, en als dat gebeurt kan een vissersboot er met zijn netten aan blijven haken.' Om dat te voorkomen, is de Sunfish dus nodig. Die gaat de zee in om de stroomkabels verder te begraven.
Rupsmachine 'Sunfish' moet kabel in Noordzee begraven
'Omdat hij zo hoog is, kunnen we tot één kilometer de zee in rijden. Bovenin zitten dan drie mensen om de machine te bedienen. Met behulp van een ingewikkeld systeem kunnen we de kabel dieper in het zand laten zakken', legt uitvoerder Tom Baquet uit.