Prinses Beatrix bezoekt opgetilde molen en trapt Molendagen af

Prinses Beatrix met personeel van Molen De Roos
Prinses Beatrix met personeel van Molen De Roos © ANP
DELFT - Wist je dat er vroeger vijftien molens op de stadswallen van Delft stonden? Daarvan heeft er maar eentje de tand des tijds doorstaan: molen De Roos. Niemand minder dan prinses Beatrix bracht vrijdag een bezoek aan het eeuwenoude bouwwerk, om daarmee de Nationale Molendagen 2023 af te trappen. Een molen met een wonderlijk verleden.
De Roos kent een bizarre geschiedenis. Al vanaf 1500 stond op deze plek een houten molen, schuin tegenover het Bagijnhof aan de rand van het historische centrum van Delft. In de loop van de eeuwen is de molen onder handen genomen om te eindigen als het stenen exemplaar van vandaag de dag. Rond 1760 zag de molen eruit zoals 'ie er nu nog uitziet.
De meest spectaculaire ingreep aan De Roos was in 2012, toen het bouwwerk werd opgetild voor de aanleg van de spoortunnel. Een monsterklus waarbij zo'n 1100 ton, inclusief woning en pakhuis, werd verplaatst. De Roos is een molen waarin vroeger koren werd gemalen voor bakkers, gerst voor bierbrouwers en veevoer voor boeren. Sinds 2015 levert de molen gemalen graan voor particulieren, bakkers en de horeca.
Molen 'vliegt' in 2012 voor aanleg spoortunnel
Molen 'vliegt' in 2012 voor aanleg spoortunnel © ANP
Het bezoek van prinses Beatrix aan korenmolen De Roos is niet toevallig. Onlangs zijn namelijk de roeden van de molen vervangen, omdat er scheuren in zaten. Dat is in april gedaan, zodat de molen weer veilig kan draaien zonder dat er ongelukken gebeuren.
Dit jaar bestaat stichting De Hollandsche Molen - de eigenaar van De Roos - honderd jaar. De prinses is beschermvrouwe van de stichting. Ter gelegenheid van het jubileum is het jubileumboek 'Van werktuig tot wereldmerk, 100 jaar molenbehoud’ verschenen, waarvan prinses Beatrix het eerste exemplaar in ontvangst nam.
Dit weekend zijn tijdens de Nationale Molendagen honderden molens en gemalen geopend voor een blik achter de schermen, zoals De Roos. Je kunt ook deze specerijmolen aan het Groeneveld in Schipluiden bezoeken:
Specerijmolen maalt kaneelstokjes tot poeder