'Steeds meer mensen hebben het moeilijk', Hillegoms café Murphy's Law start gaarkeuken

Inge Strijdonck en Richard Heus voor hun Hillegomse café annex gaarkeuken Murphy's Law
Inge Strijdonck en Richard Heus voor hun Hillegomse café annex gaarkeuken Murphy's Law © Omroep West
HILLEGOM - Woensdag hutspot, donderdag boerenkool met worst en vrijdag chili con carne. Dat is voorlopig het menu van de gaarkeuken die café Murphy's Law in Hillegom deze week startte. 'De kroeg moet toch om vijf uur dicht, ik heb hier wel personeel rondlopen, dan kunnen we nog iets betekenen voor de mensen die het ook steeds moeilijker krijgen', legt uitbater Richard Heus uit.
'Ik hoef er zelf niet beter van te worden', vertelt Richard. De gaarkeuken is niet zijn eerste plan om in coronatijd het hoofd boven water te houden, want hij heeft ook het zondagse Engelse breakfast opgepakt en verzorgt een Sint-en-Kerst-inpakservice.
Murphy's Law is van woensdag tot en met vrijdag van 16.00 tot 18.00 uur open voor het afhalen van maaltijden. 'We zoeken nog sponsors die ons van ingrediënten kunnen voorzien, wij hebben de spullen en de mensen.' De eerste maaltijden heeft Heus uit eigen zak betaald. 'We hebben gewoon de hele actievooraad van de supermarkt opgekocht.'
Hillegoms café Murphy's Law start gaarkeuken

Dag na opening in lockdown, werken in de bouw

Richard, vanouds drummer, nam de kroeg vlak voor de eerste lockdown in 2020 over en vervulde daarmee een jongensdroom. Maar daar bleef al snel niet veel van over. De dag nadat hij de koop had getekend ging Nederland in lockdown en moest de kroeg weer dicht. 'Dan sta je meteen met 10-0 achter', zegt Richard.
'Ook wij zijn ten einde raad en zijn op zoek naar oplossingen.' Een kerstbomenactie mislukte vorig jaar toen bleek dat de kweker zijn bomen had doorverkocht. 'Het lijkt wel echt Murphy's Law', zegt hij. Maar zijn droom opgeven? Nee. 'Bij de pakken neerzitten is geen optie. Ik werk al meer dan een jaar in de bouw om de zaak open te houden.'

'Als je niks hebt hoef je niks betalen'

Richard klaagt niet, hij ziet te veel narigheid om zich heen. 'Ik kom uit de wereld van de muziek en de geluidstechniek, en ik zie dat die mensen het steeds moeilijker krijgen', zegt hij. Voor hen is de gaarkeuken vooral bedoeld, maar iedereen kan uiteraard komen afhalen. 'Als je niks hebt, hoef je niks te betalen. En anders doneer je iets, geef je een vrijwillige bijdrage.'
Richards vriendin Inge, zelf ook begenadigd zangeres, heeft ook nog een baan genomen naast het werk in haar eigen kroeg. Maar deze actie gaat haar aan het hart. 'We moeten elkaar helpen. En of je nou met -10 of -20 verliest...', zegt Inge voordat ze de piepers gaat jassen. Deze week was het nog stamppot en chili, maar de kok staat open voor suggestie. 'Kom maar op!'