Rapper Siggi F over samenwerking met Amare: 'Er is genoeg talent in Laak'

Woordkunstenaar Siggi F
Woordkunstenaar Siggi F © Omroep West
DEN HAAG - Amare wil het huis van de stad zijn. Dus niet alleen het nieuwe onderkomen van Residentie Orkest, Nederlands Dans Theater en Koninklijk Conservatorium, maar ván de stad, vóór de stad, dóór de stad. Tijdens de feestelijke opening van het nieuwe Haagse cultuurcomplex zouden daarom komend weekend, onder de noemer 'Wij Den Haag', een serie voorstellingen en projecten te zien en horen zijn van bijzondere samenwerkingen met amateurkunstenaars uit de Haagse wijken. Maar vanwege de nieuwe coronamaatregelen is dit onderdeel uitgesteld. De bedoeling is dat het nu op een later moment in 2022 alsnog in Amare is te zien.
Groot is de teleurstelling bij directeur Jan Zoet als hij dit besluit moet nemen, want hij acht het juist van belang om heel Den Haag erbij te betrekken: 'Onze uitdaging en ambitie is om het beste te laten zien van wat de lokale kunstenaars, musici en dansers uit Den Haag te bieden hebben, ook al zijn het geen professionals. Dus het naast elkaar zetten van de wereldtop en het brede talent dat eraan komt. En dat is eigenlijk de wereldtop van morgen. Dat is een van de pijlers waarop Amare is gebouwd.'
Amare is er voor heel Den Haag: 'Ik weet niet of het gaat lukken, maar mooi streven toch?'
Of het ook gaat lukken om de hele stad er bij te betrekken, moet nog blijken. Dat zegt ook woordkunstenaar Siggi Florentina uit stadsdeel Laak, die ook betrokken is bij 'Wij Den Haag': 'Ik weet niet of het gaat lukken, maar ik vind wel mooi streven, ja toch? Vooral blijven roepen, misschien lukt het wel.' Om dat doel te bereiken, is er volgens haar wel één belangrijke voorwaarde: 'Als je iedereen daar wil hebben dan moet het wel toegankelijk zijn.' Daarmee bedoelt ze dat het ook voor iedereen betaalbaar moet zijn om Amare te bezoeken.

Talent

Voor 'Wij Den Haag' werkt Siggi samen met Slagwerk Den Haag en studenten van het Koninklijk Conservatorium: 'Ik ben met Slagwerk in contact gekomen vanuit het Laaktheater en toen zijn we eigenlijk gaan jammen, repetities ingepland, en van daaruit is dit ontstaan eigenlijk.' Volgens Pepe Garcia Rodriguez van het Koninklijk Conservatorium ging het samenspelen vanzelf: 'Als we spelen dan praten we niet, maar communiceren met onze lichamen, met geluiden, met alles wat we horen. Dat is hoe we verbinden en dat was de eerste klik en dat ik dacht: het wordt geweldig.'
Dat er veel talent rondloopt in Den Haag onderschrijft de Haagse woordkunstenaar. Dat geldt in ieder geval voor stadsdeel Laak: 'Als je me vraagt of er talent is in Laak, dat kan ik zeker beamen. Er is genoeg talent.' Desgevraagd: 'Nou ja, rap komt veel voor, piano, zang...' en na even nadenken... 'voetballers! In De Muziekbox, dat is ook in Laak, komen kinderen, jongeren om muziek te maken. Vooral zingen, rappen en piano spelen.' Zoals Zoet al aangaf: de jeugd heeft de toekomst.