Verkeersslachtoffers herdacht: 'We zijn door een hel gegaan'

WASSENAAR - In heel de wereld wordt zondag stilgestaan bij verkeersslachtoffers. Zo ook in Wassenaar. In Park de Paauw staat één van de zes nationale monumenten voor verkeersslachtoffers. Dit monument staat er al sinds 2003, op initiatief van Ton en Greet Oudshoorn. Zij verloren twee jaar eerder hun dochter Leona, die op de Rijksstraatweg door een dronken automobilist werd aangereden.
'Deze gedenksteen is niet alleen voor onze dochter Leona maar voor alle verkeersslachtoffers in Wassenaar,' zegt Ton Oudshoorn. 'Hier kan iedereen rustig stilstaan om na te denken over de gestorvene', vertelt hij over het monument. Vorig weekend overleden er nog drie regiogenoten bij verschillende verkeersongelukken.
De familie Oudshoorn heeft al veel steun gevonden bij het monument. Hier denken ze vaak terug aan die zonnige 25 mei 2001. Leona werkt met haar vriend op de markt in Voorschoten, maar moet haar hond naar een logeeradres brengen. Normaal past zus Margareth op, maar die is net terug van een lange vlucht en heeft geen tijd.

Op slag dood

Leona wil de hond die dag ergens anders onderbrengen en dan naar de markt fietsen. Bij de Rijksstraatweg springt het stoplicht op groen en ze steekt over. Op het kruispunt wordt ze aangereden door een automobilist en is op slag dood. De bestuurder rijdt na het fatale ongeval door en stopt niet.
Leona Oudshoorn
Leona Oudshoorn © Eigen foto
Het is een dag die voorgoed in het geheugen van de familie gegrift staat. Zo ook voor zus Margareth (53). 'Ik hoorde sirenes, hulpdiensten reden af en aan. Ik dacht, er moet iets vreselijks zijn gebeurd. Op dat moment werd ik gebeld door de vriend van Leona: Mar weet jij waar Leona is want ze is niet op de markt.'
Margareth gaat direct kijken bij het huis van haar zus, haar fiets en de hond zijn weg. Ze belt de politie, die vragen haar naar het bureau te komen en vertellen dat haar ouders ook zijn gebeld. 'De weg naar het politiebureau was een hel alsof er een blok beton boven je hoofd hangt die ieder moment naar beneden kan vallen.' Bij het bureau aangekomen hoort ze haar ouders al gillen. 'Het was vreselijk, we zijn door een hel gegaan.'

'Ik heb nog steeds een schuldgevoel'

Het is een ongeval dat heel het dorp schokt. 'Leona was zo populair, heel Wassenaar was in shock door het ongeluk en nog steeds hebben mensen het erover. Op haar begrafenis waren meer dan 1500 mensen,' memoreert Margareth. De dronken dader is vrij snel daarna opgepakt en heeft een straf gekregen.
'Ik heb nog steeds een schuldgevoel,' zegt Margareth. 'Had ik maar gewoon op de hond gepast dan had Leona nog geleefd. Het is heel moeilijk om dat gevoel een plaats te geven.' We hebben wel enorm veel psychologische hulp gekregen na de dood van van mijn zus dat is gelukkig goed geregeld.' Ze kijkt naar de gedenksteen in Park de Paauw: 'Ik kom hier nog regelmatig om aan alle mooie momenten met Leona te denken, ze blijft voor altijd mijn liefste zus.'
In 2020 vielen er in Nederland 610 verkeersdoden. Dit zijn er 51 minder dan in 2019, toen er 661 verkeersdoden waren. De meeste slachtoffers waren in 2020 fietsers (38%) en inzittenden van auto’s (32%). Gemotoriseerde tweewielers (in totaal 13%) vormen een derde grote groep, voor iets meer dan de helft zijn dit motorrijders, voor de rest zijn het berijders van een brom- of snorfiets. In 2020 was 7% van de doden een voetganger, 6% een berijder van een scootmobiel en 4% een inzittende van een vracht- of bestelauto.