Instellingen

Graafmachine vast in zee bij Noordwijk, berging begint zaterdag

NOORDWIJK - Een graafmachine is voor de kust van Noordwijk vastgelopen in zee en onder water komen staan. Drie mensen die nog in de cabine zaten konden veilig het strand bereiken. Een technisch mankement was vermoedelijk de reden dat de machine niet meer terug uit zee kon komen. Het bergingbedrijf heeft de machine vrijdagavond weten aan te sluiten op een stroomkabel en doet zaterdag een nieuwe bergingspoging.
Het aannemersbedrijf verwacht dat de schade groot zal zijn, meldt mediapartner Bollenstreek Omroep. De Reddingsbrigade kwam nog een kijkje nemen, maar toen waren de bestuurders van de machine al op het droge. De graafmachine moet met een kabel uit het water worden getrokken, maar dat was vrijdagmiddag nog niet gebeurd.
De graafmachine is in zee aan het werk om samen met een tien meter hoge machine een stroomkabel van het windmolenpark Luchterduinen dieper in te graven. Door zeestromingen is de kabel op enkele plaatsen te ondiep komen te liggen, en dat kan gevaarlijke situaties opleveren.

Graafmachine nog niet verloren

Het Belgische bergingsbedrijf Jan de Nul is bezig om de graafmachine uit het water te krijgen, maar dat gaat vrijdag niet meer lukken. Toch is de graafmachine nog niet verloren, vertelt woordvoerster Heleen Schellinck. 'Het waterpeil staat nu te hoog, maar het is ons wel gelukt om de graafmachine met een stroomkabel te verbinden. De machine reageert daar ook op.'
Morgen, wanneer het waterpeil gezakt is, begint de bergingsoperatie pas echt. De stroomkabel is aangesloten op een machine waarmee het mogelijk is om de graafmachine zichzelf te laten bewegen. 'Terwijl de sleeptrossen trekken, kan de machine zo zelf ook meebewegen', legt Schellinck uit. Zo moet de bergingsoperatie plaatsvinden. Een deel van het strand is afgesloten terwijl de bergingswerkzaamheden plaatsvinden.
© Sociaal Content Creators
© MediaTV
© Sociaal Content Creators