Meubels en zeep van gemaaid gras: 'Dit is zo sterk als hout'

Provincie Zuid-Holland verwerkt gemaaid bermgras tot zeep, vezelplaat en bodemverbeteraar
KATWIJK - Bermbureau, graswhey, hooizeep, hoe de toepassingen gaan heten is nog niet bekend, maar de provincie Zuid-Holland is vastbesloten om gemaaid bermgras duurzaam te gaan gebruiken. Van het gemaaide gras wordt zeep, meubelpanelen, bodemverbeteraar en eiwitten gemaakt.
'De provincie heeft bijna 700 kilometer aan N-wegen en maait per jaar 10.000 ton gras', zegt Marloes Arkesteijn, transitiemanager 'Groene grondstoffen & Voedsel' van de provincie Zuid-Holland. 'Omdat de provincie in 2050 volledig circulair wil zijn, zoeken we naar mogelijkheden om er gebruik van te maken in plaats van het te verbranden of composteren.' In de circulaire economie worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt zodat er geen afval overblijft.
De provincie is een experiment aangegaan met de jonge ondernemers van Spaak Circular Solutions uit Amsterdam. Die weten wel weg met het bermgras. 'We kunnen het persen', legt Livio Bod van Spaak uit, 'dan halen we daar eerst de eiwitten uit, bijvoorbeeld voor diervoer. De rest wordt gedroogd en geperst tot vezelplaten.' Hij heeft een paar stukjes bij zich als voorbeeld. 'Dit is zo sterk als hout, zodat je er van alles van kan maken. Bureaus voor de provincie bijvoorbeeld. En als het wordt afgedankt kun je het opnieuw vermaken en blijven gebruiken.'

'Uitrollen vanuit Zuid-Holland'

De winst voor het milieu is duidelijk: 'We hoeven het gras niet te composteren of verbranden', zegt Arkesteijn bij de hoop bermgras die vers gemaaid is langs de N206 bij Katwijk. 'En het is goed voor de biodiversiteit. Door het maaisel weg te halen krijgen wilde bloemen een kans.' Bovendien is gebruiken goedkoper dan weggooien.
Graspers scheidt het vocht en de vezels voor verschillende grondstoffen uit bermgras
Graspers scheidt het vocht en de vezels voor verschillende grondstoffen uit bermgras © Hannah van de Kerkhof (SCS
Wat nu nog een pilot is, moet de komende jaren grootschalig worden aangepakt, om te beginnen in Zuid-Holland. 'Onze partners zitten nu nog over het hele land verspreid, maar we gaan hier, ergens in de provincie, een fabriek bouwen', zegt Bod. 'Daarna kunnen we het uitrollen over de andere provincies.' In 2024 kunnen de ambtenaren aanschuiven aan hun bermgrasbureau.