Zo voelt rijden met harddrugs op: 'Mensen schrikken als ze het zien'

Verslaggever Marlies Harting maakt een ritje in de simulator
Verslaggever Marlies Harting maakt een ritje in de simulator © CBR
RIJSWIJK - Hoe is het om achter het stuur te zitten als je xtc hebt geslikt? Dat kunnen automobilisten nu zelf ervaren in een speciale simulator bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). De simulator wordt gebruikt om mensen bewuster te maken van de gevaren van rijden onder invloed.
Als je vanaf 1 april over de schreef gaat en in het verkeer wordt gepakt met drugs op, loop je kans de 'cursus drugs en verkeer' te moeten volgen. Die kost je drie dagdelen en 1099 euro en komt bovenop een boete en de eventuele inname van je rijbewijs. In de aanloop naar die datum gaat het CBR met de simulator een aantal steden af. Donderdag stond hij in Rijswijk, bij het hoofdkantoor. 'Jongeren die rijexamen hebben gedaan, worden uitgenodigd om een ritje te maken', zegt Nanda Troost van het CBR.
'We willen mensen laten ervaren wat drugs of alcohol met je doen. Vaak maakt het overmoedig. In de simulator merk je dat je de situatie niet meer onder controle hebt. Mensen schrikken als ze het zien. Het doet ze inzien hoe gevaarlijk het is', vertelt Troost. Bij een op de drie dodelijke slachtoffers in het verkeer is er alcohol of drugs in het spel. In 2022 werden 43.000 boetes uitgedeeld voor rijden invloed. Dat is 37 procent meer dan in het jaar daarvoor.
Kijk hier hoe verslaggever Marlies Harting het ervan af brengt met xtc achter het stuur:
'Dit was dus een frontale botsing', CBR heeft nieuwe simulator voor drugsrijders
Als je in de simulator stapt, krijg je een virtual realitybril op. Het eerste stukje rijd je nog nuchter naar de club, daar aangekomen kun je kiezen tussen alcohol of drugs als cannabis, xtc en paddo's. 'Ieder middel heeft weer een ander effect', zegt Jeffrey Rauwerda, die de virtuele ritjes begeleidt. 'Xtc maakt je bijvoorbeeld overmoedig. Het beïnvloedt ook je zicht en je gehoor. Dat bootsen we na in de simulator. Je ziet dat mensen veel te hard gaan rijden, zonder dat ze dat in de gaten hebben.'
Na de rit bespreekt hij met de deelnemers hoe het ging. 'Vaak zie je mensen toch wel schrikken. We hopen dat dat ze ervan zal weerhouden om te rijden onder invloed, maar ook om nog eens goed na te denken voordat ze bij iemand in de auto stappen die niet nuchter is.'
Vanaf 1 april is er nog een nieuwe cursus bij het CBR: de 'korte cursus gedrag en verkeer'. Die is voor mensen die te hard en gevaarlijk rijden en die voor het eerst worden aangehouden. De bestaande 'cursus gedrag en verkeer' (EMG) is gericht op mensen die gevaarlijk en risicovol rijden of zestig kilometer per uur of meer te hard rijden. Ook deze moet je zelf betalen.