Vijftien schilders aan de slag in Katwijk om traditie in ere te houden

KATWIJK - Katwijk is jarenlang een bekende schilderskolonie geweest. Jan Toorop, Willy Sluiter en BJ Blommers schilderden er graag in de vrije natuur. Kunstvereniging Katwijk houdt deze traditie in ere door elk jaar zo'n 15 kunstschilders uit te nodigen om een aantal dagen tijdens het schildersfestival 'Katwijk en plein air' hun strepen op het doek te komen zetten. De Haagse schilder Jacob Kerssemakers is één van hen. Dit jaar maakt hij aquarellen in opdracht.
Mensen kunnen een dierbare plek aandragen en die door hem laten tekenen om het vervolgens, als ze het mooi vinden, te kopen. Dat laatste is geen vereiste, waardoor de drempel laag blijft. Al lopend naar de volgende locatie die op zijn lijstje staat, vertelt Kerssemakers dat deze manier van werken hem een hoop stress scheelt.
'Normaal gesproken ga ik zelf op zoek naar goede plekken en dat hoeft nu niet.' Terwijl hij zijn krukje uitklapt vervolgt hij: 'Het gaat om de bovenste verdieping van een gebouw met de naam Seinpost. Ik denk dat de aanvraagster erg blij is met haar huis. Ze wil het graag getekend hebben in combinatie met de vuurtoren.'
Opdrachtwerk van Jacob Kerssemakers
Opdrachtwerk van Jacob Kerssemakers © Hilde Verweij

Buiten schilderen vak apart

Het is niet makkelijk om in de buitenlucht te schilderen en in het openbaar werken is heel anders dan in het atelier, beamen de verschillende kunstenaars. Waar het aan de ene kant inspirerend kan zijn, omdat je de wind voelt en de zee ruikt, kan diezelfde wind ook roet in het eten gooien.
Kerssemakers heeft al zijn spullen en papieren vastgeklemd omdat de wind anders één grote chaos creëert. 'Er zijn allerlei factoren die je maar half in de hand hebt: het weer, de omstanders, het licht, gaat het regenen, of niet?'
Jacob Kerssemakers aan het werk tijdens Schilderen aan zee in Katwijk
Jacob Kerssemakers aan het werk tijdens Schilderen aan zee in Katwijk © Omroep West
De kunstenaar tekent uiteindelijk veertig werken die tot 19 september door de opdrachtgevers gekocht kunnen worden en daarna voor iedereen te koop zijn. In totaal worden er door 17 kunstenaars 158 olieverfschilderijen van verschillende formaten en prijsklassen gemaakt. Deze zijn nog tot en met 31 oktober te zien in het DUNAatelier te Katwijk.