In het geval van een (dreigende) calamiteit of noodsituatie is 89.3 Radio West de officiële calamiteitenzender van de regio’s Haaglanden en Hollands Midden. Als de sirene gaat informeert de overheid u via Omroep West over de ontstane situatie en eventuele instructies over wat u het best kunt doen.

Calamiteitenzender
Bij een (dreigende) calamiteit of noodsituatie in de regio’s Haaglanden en Hollands Midden kunnen de hulpdiensten of de burgemeester van de getroffen gemeente via Radio West en de blauwe tekstbalk op TV West de burgers informeren, dag en nacht. Zij vertellen bijvoorbeeld wat er precies aan de hand is, op welke manier de hulpdiensten de calamiteit bestrijden en wat burgers moeten doen om geen gevaar te lopen. Als de sirene niet meer gaat, hoeft het niet zo te zijn dat het gevaar is geweken. Blijf dus luisteren naar Radio West of houd de blauwe tekstbalk op TV West in de gaten tot wordt gemeld dat het gevaar is geweken.

Verschil tussen Radio West als calamiteitenzender en nieuwszender?
Wanneer de hulpdiensten inschatten dat een calamiteit geen directe gevolgen heeft voor de inwoners van een gebied, dan is Radio West géén calamiteitenzender maar een gewone nieuwszender. Het verschil tussen Radio West als calamiteitenzender en nieuwszender zijn de officiële mededelingen van de hulpdiensten en/of burgemeesters.

Hoe ontvang ik Radio West als de stroom uitvalt?
Het is belangrijk dat je een opwindbare radio of een draagbare radio met batterijen (denk aan extra batterijen) in huis heeft. Want als de stroom uitvalt, is een radio met kabelaansluiting niet bruikbaar. Tijdens een stroomstorting kan Radio West wel op de FM-frequentie 89.3 blijven uitzenden dankzij een noodstroomvoorziening. 

Stroomstoringen zijn géén calamiteit
Een stroomstoring is in beginsel géén calamiteit en valt dus ook niet onder de hierboven beschreven procedure. Omroep West krijgt van de netbedrijven geen opgave van storingen. Voor berichtgeving hierover zijn wij afhankelijk van meldingen van gebruikers. Bel hiervoor de tiplijn 070 - 307 80 08 of mail de redactie.

Wat te doen als de sirene gaat…?
Als de sirene gaat dreigt er gevaar. De sirene waarschuwt alleen mensen in het gebied waar gevaar dreigt. Dat kan in één of meer gemeenten zijn, maar ook alleen in één wijk. Elke eerste maandag van de maand worden in heel Nederland de sirenes om 12.00 uur precies getest. Je hoeft in dat geval niets te doen! In àlle andere gevallen, stem zo snel mogelijk af op Radio West 89.3 FM.

Frequenties Radio West
De frequentie van Radio West is 89.3 op de FM-zender. Het kan ook zijn dat jouw radio is aangesloten op de kabel. In dat geval vind je de zender op een andere frequentie. Deze ‘kabel’frequentie kan per gemeente verschillen. Kijk daarvoor op de website van jouw kabelleverancier.

Zie ook de website: denkvooruit.nl