Debby Roukens collage

 

Debby Roukens

Van brand tot Level 42


Wie kent haar niet!? Debby Roukens. Al vele jaren een vast gezicht en stem op zowel TV West als 89.3 Radio West. Op dit moment presenteert Debby elke werkdag ‘Debby Draait Door’, op 31 augustus is haar laatste uitzending te horen, omdat Debby Omroep West per 1 september gaat verlaten. “Ja, augustus is mijn laatste maand. De de luisteraars kunnen alvast even wennen aan mijn afwezigheid, want ik ben in die maand ook nog drie weken met vakantie.” zegt Debby lachend, maar ook met wat weemoed.

 

TV West Nieuws 

Debby heeft door de jaren heen allerlei mooie programma’s gepresenteerd of er als redacteur aan meegewerkt. Debby: “Ik ging in het jaar 2000 bij TV West aan de slag als redacteur bij het nieuws. Voordat ik echt mee zou draaien in het rooster, zou ik drie dagen worden ingewerkt op verschillende diensten, ook ’s avonds.  Op de tweede inwerkdag brak een grote brand uit in Wassenaar en de redacteur die mij inwerkte gooide mij in het diepe. Ik ging met een cameraman een reportage maken voor tv. Iets dat ik nog nooit had gedaan, aangezien ik op radio was afgestudeerd.  Ik kwam terug met een bandje uit de camera en wist echt niet wat de volgende stap was. Zo leerde ik spotten (beeldmateriaal selecteren) en monteren in een hele korte periode. Toen ik vroeg hoe ik de ingesproken tekst er overheen kon zetten, bleek het niet standaard te zijn dat de verslaggever dat zelf deed, maar ik deed het toch. Mijn item, inclusief mijn eigen ingesproken voice-over was die dag de opener van het ‘TV West Nieuws’!”

 

Radio West 

En die stem viel meteen op bij Radio West. Radio en televisie opereerden toen nog apart van elkaar, vanaf twee verschillende redacties. “Al snel kreeg ik op zaterdagmorgen een eigen nieuwsprogramma van een half uurtje op Radio West. Daarna kon ik dan nog een dienst als nieuwslezer volmaken. Wat dat betreft was ik de eerste medewerker die al ‘crossmediaal’ aan het werk was bij zowel Radio West in Rijswijk als TV West in Den Haag. Sinds het samengaan van radio en tv in 2001 is dat inmiddels de normale werkwijze bij Omroep West.”

Na deze eerste stappen in het nieuws, volgde al snel de stap naar nieuwspresentator op TV West. Dat heeft Debby uiteindelijk vele jaren gedaan, gevolgd door programma’s als ‘Groen Licht’ en recentelijk ‘Goed Geld’ en ‘Tijd voor Nostalgie’. Maar haar hart lag altijd vooral bij radio. Debby kreeg  eigen dagelijkse programma’s zoals ‘Roukost’, ‘West Weet Het’, ‘SuperDebby’ en nu ‘Debby Draait Door’. “Maar het mooiste programma was toch wel ‘Debby en haar Mannen’. Dat was elke dag een feestje! Met name het optreden van Level 42 live bij mij in het programma was echt een hoogtepunt. Dan zit je ineens met Mark King te praten, dat was echt fantastisch.” Debby kijkt enerzijds uit naar de periode die nu gaat volgen, een periode zonder studio’s en deadlines. “Maar ook zonder al die lieve luisteraars. Met sommigen heb ik in de loop der jaren echt een band opgebouwd. En de collaga’s bij Omroep West ga ik ook missen. We zijn echt een grote familie. Het klinkt als een cliché, maar is wel waar.”

Heb jij nog een mooie herinnering aan een specifiek muzieknummer? Geef het snel door aan Debby via debbydraaitdoor@omroepwest.nl. Misschien dat jouw herinnering dan nog te horen is, in een van de laatste uitzendingen van Debby Draait Door in augustus.

Debby Draait Door is nog te horen tot en met 31 augustus, elke werkdag van 14.00-16.00 uur op 89.3 Radio West.