Het lijkt zo vanzelfsprekend dat een kind een veilig thuis heeft en dat een kind zichzelf kan zijn. Helaas is dit voor tienduizenden kinderen in Nederland niet zo. Voor deze kinderen is een nieuw thuis – al dan niet tijdelijk - van levensbelang. Om het belangrijke werk van pleeggezinnen, pleegzorgmedewerkers en jeugdbeschermers in de schijnwerpers te zetten, is het van 28 oktober t/m 3 november ‘Week van de Pleegzorg’ bij Omroep West.

Op zowel Radio West, TV West, als de online kanalen is er in deze week veel aandacht voor pleegzorg. Nog steeds hebben veel kinderen een pleeggezin nodig en die zijn niet zomaar voorhanden. Met de ‘Week van de Pleegzorg’ sluit Omroep West aan bij de landelijke actieweek om meer pleeggezinnen te werven. Zo vertellen pleegouders over hun ervaringen en beweegredenen om pleegouder te worden. Ook (ex-)pleegkinderen en jeugdbeschermers doen hún indrukwekkende verhalen.

Pleegmoeder Hijltje krijgt hoofdrol in een eigen documentaire op TV West
Halverwege de ‘Week van de Pleegzorg’ wordt de documentaire ‘Hijltje’, gemaakt door programmamakers Erik Kooijman en Lenny Tamerus uitgezonden. In deze documentaire maken we kennis met het bijzondere gezin van Hijltje uit de Krimpenerwaard. Zij zorgt op dit moment voor vijf pleegkinderen. Dit doet zij met verbazingwekkend veel geduld en liefde en doet dit zonder partner. Naast haar vijf pleegkinderen, heeft Hijltje nog twee biologische kinderen, twee geadopteerde kinderen en vier volwassen pleegkinderen.

In de documentaire volgen we een half jaar lang pleegmoeder Hijltje van 66 jaar en haar gezin. Een bijzonder half jaar want Michael wordt 18 jaar, hij heeft een verstandelijke beperking en gaat op zichzelf wonen. Het afscheid is voor Hijltje een bijzonder moment, want Michael kwam vanaf baby in haar gezin. En de jongste van het stel, Grace van vier jaar gaat terug naar haar biologische moeder. Een ingewikkeld en lang proces, dat via de kinderrechter loopt.

De documentaire geeft een verrassende inkijk bij een bijzonder pleeggezin en ook over pleegzorg in Nederland. Hoe gaat het als een kind uit huis wordt geplaatst, welke rechten hebben ouders en kinderen? Wie is er verantwoordelijk en wat is het beste voor het kind?

Op TV West is de documentaire ‘Hijltje’ te zien in twee delen op woensdag 30 oktober, vanaf 17.00 uur. Daarna ook nog in zijn geheel op zondagmiddag 3 november vanaf 12.00 uur in het programma Westdoc

Deze documentaire is gemaakt in samenwerking met jeugdhulporganisatie Jeugdformaat en de 10 gemeenten in de regio Haaglanden

Foto in header: Lyuda Stinissen