Nederlands Dans Theater verbijsterd over cultuuradvies

Nederlands Dans Theater
Nederlands Dans Theater
DEN HAAG - De directie van het Nederlands Dans Theater in Den Haag is verbijsterd over het advies van de Raad van Cultuur aan staatssecretaris Zijlstra.
De raad stelt voor om de subsidie aan het NDT bijna te halveren van 7 miljoen euro naar 4,5 miljoen. Ook zou de raad het NDT plaatsen in de orde van ‘regionaal dansgezelschap’.
Als de staatssecretaris dit advies overneemt dan betekent dit volgens Erik van Huis van het Nederlands Dans Theater dat het gezelschap de status van internationaal boegbeeld zal verliezen. Hij verwacht dat internationaal bekende dansers niet meer bij het NDT willen werken en dat sponsors zullen weglopen.

Ambassadeur

Van Huis: ‘Het gezelschap geeft jaarlijks meer dan 150 voorstellingen in binnen- en buitenland en is daarmee een ambassadeur van Nederland en de Nederlandse cultuur. Die verdient meer dan de provinciale aanpak die de raad nu voorstelt.’
De Raad van Cultuur heeft in opdracht van Zijlstra geadviseerd over een totale bezuiniging van 125 miljoen euro op de kunst- en cultuursector in Nederland. Staatssecretaris Zijlstra maakt in juni bekend of hij het advies zal overnemen.