Instellingen

Leraren opgeroepen tot actievoeren

Onderwijsprotesten
Onderwijsprotesten
DEN HAAG - De van oorsprong Haagse actiegroep Leraren In Actie (LIA) roept alle leerkrachten uit het voortgezet onderwijs op om op maandag 23 mei het werk neer te leggen.
Op die dag voeren de onderwijsbonden en de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs overleg. Volgens LIA gaan zij dan het principe-akkoord over een nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs definitief maken.
In dit akkoord voor het schoolseizoen 2011-2012 staat onder meer dat vastgehouden wordt aan de nullijn – zodat de salarissen niet stijgen – en dat ondersteunend personeel een hogere eindejaarsuitkering krijgt. Er zijn ook hardere afspraken gemaakt over onbevoegd personeel voor de klas. Docenten die onbevoegd zijn, moeten binnen twee jaar hun diploma halen om de bevoegdheid alsnog te verkrijgen.

'Lerarentekort groter'


De actiegroep vreest dat door dit akkoord het lerarentekort nog groter zal worden en dat het funeste gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van het voortgezet onderwijs. Met een manifestatie op het Plein in Den Haag wil de actiegroep haar onvrede hierover duidelijk maken.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt de stelling van LIA dat het principe-akkoord eind mei definitief gemaakt wordt, voorbarig. ‘We hebben het akkoord aan onze leden voorgelegd. Het is aan hen om te beslissen of ze ermee akkoord gaan’, aldus een AOb-woordvoerder dinsdag.