Fiod-inval Waddinxveen vanwege beleggingsfraude

Geld
Geld
WADDINXVEEN - De Fiod heeft dinsdag een inval gedaan in een woning in Waddinxveen voor een onderzoek naar een omvangrijke beleggingsfraude. In totaal viel de Fiod op vijf locaties binnen; behalve in Waddinxveen gebeurde dat in Dordrecht en Soesterberg.
De Fiod en het Openbaar Ministerie (OM) verdenken de bedrijven Future Life SA, Blue Account & Investments BV en EéJé & Advies BV en hun twee leidinggevenden ervan tussen 2003 en 2010 grote bedragen achterover te hebben gedrukt.
Beleggers konden inleggen vanaf 10.000 euro. De verdachte bedrijven garandeerden een rente die opliep tot wel 18 procent. De Fiod en het functioneel parket van het OM vermoeden dat het ingelegde geld voor grote delen niet is besteed zoals beloofd. Ook werd er deels gehandeld zonder vergunning, aldus de Fiod. Het geld zou zijn opgegaan aan privé-uitgaven van leidinggevenden, rentebetalingen aan andere beleggers en leningen aan andere bedrijven.

Miljoeneninleg

Inmiddels hebben zich ruim zestig benadeelden gemeld, die tussen de 20.000 en 900.000 euro hadden gestort in het beleggingsfonds. In totaal legden zij ongeveer 9 miljoen euro in. Dat bedrag kan in werkelijkheid nog hoger zijn, omdat nog niet alle benadeelden zich hebben gemeld. De inleggers kenden de hoofdverdachte, omdat ze al eerder zaken met hem hadden gedaan op financieel gebied, zoals het afsluiten van een hypotheek of van verzekeringen.
De  drie verdachte bedrijven zijn inmiddels failliet. Het is volgens de Fiod dan ook nog maar de vraag of de slachtoffers hun geïnvesteerde geld helemaal zullen terugzien. Wel is op het getraceerde vermogen van de verdachten beslag gelegd.

Bedrijfspanden

De dinsdag doorzochte locaties zijn twee bedrijfspanden in Dordrecht en woningen in Soesterberg, Waddinxveen en Dordrecht. Daar heeft de Fiod digitale gegevensdragers en administratie in beslag genomen.