Instellingen

PVV verwijdert 'besmette' vlaggen

Hero Brinkman
Hero Brinkman
DEN HAAG - Bij de PVV-vleugel in het gebouw van de Tweede Kamer zijn twee omstreden vlaggen weggehaald die daar achter de ramen hingen.
Vanuit de centrale hal waren de oranje-wit-blauwe vlaggen goed te zien, zo bleek woensdag uit een foto en een bericht in het dagblad Sp!ts. Maar woensdagochtend hingen de vlaggen er niet meer.
Het gaat om de zogeheten Prinsenvlag, die aan het eind van de jaren dertig van de vorige eeuw door de NSB werd ingelijfd en sindsdien als nationalistisch symbool geldt en vooral door extreemrechtse groeperingen wordt gebruikt. Een woordvoerster van de PVV kon niet aangeven waarom de vlaggen bij de PVV-vleugel hingen en hoe lang dat het geval is geweest.

'Goed dat ze weg zijn'

PVV-leider Geert Wilders wil niet op de kwestie reageren, zo liet de fractievoorlichter weten. PVV-Kamerlid Hero Brinkman ging via Twitter wel in op de zaak. Hij vindt de historie van de Prinsenvlag mooi en koppelt die aan de geuzenstrijd, Willem van Oranje en Piet Hein. Maar volgens Brinkman is de vlag door de NSB besmet geraakt. 'Goed dat de vlaggen zijn weggehaald', aldus de politicus op Twitter.
De Prinsenvlag werd oorspronkelijk gedragen door de orangisten tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In 1937 werd bij Koninklijk Besluit bepaald dat de Nederlandse vlag voortaan rood-wit-blauw is.

Kwaad over vergelijking

Wilders heeft zich de afgelopen jaren herhaaldelijk kwaad gemaakt over vergelijkingen tussen de PVV en de nationaalsocialistische beweging. Ook Brinkman deed dat recentelijk nog over een lezing van historicus en publicist Thomas von der Dunk, die uiteindelijk niet door ging. 'Iedere verwijzing naar de NSB of Hitler zien wij als oproep tot politieke moord op onze leider Geert Wilders', aldus Brinkman.