Instellingen

Succesvolle raketlancering door TU Delft

DELFT - Studenten van de TU Delft hebben met succes een raket de lucht ingeschoten. Dat gebeurde vrijdag op legerbasis 't Harde in Gelderland.
De raket ging met een snelheid van 600 kilometer per uur 1,5 kilometer de lucht in. De lancering was een test voor het Stratos II-raketproject dat volgend jaar in Lapland wordt gehouden. De studenten willen dan een raket met een snelheid van 5000 kilometer per uur 50 kilometer de lucht inschieten; een Europees record voor een zelfbouwraket. Dezelfde technologie als tijdens de lancering in 't Harde wordt dan gebruikt.
Het uiteindelijke doel van de studenten is om een raket 100 kilometer de lucht in te schieten. Bij deze hoogte gaat de atmosfeer officieel over in de ruimte.

Tevredenheid

Wouter Blom, president van de Dutch Aerospace Rocket Enigineering van de TU Delft was na afloop van de lancering opgelucht, maar vooral tevreden. 'Het is perfect gegaan. De praktijk pakte net zo uit als de eerdere simulaties. De neuskegel van de raket werd netjes ontkoppeld en de parachute ging eruit.'

Raketbasis

De Veluwe was vrijdag omgetoverd tot een halve raketbasis. Naast de Stratos II werden nog negen andere raketten gelanceerd door verenigingen voor raketonderzoek en een Franse universiteitsvereniging. Dit gebeurde met wisselend succes. Vooral de lichtste raketten maakten soms een vreemde slinger.
Volgens Frank Engelen, projectleider van Stratos II, had dit ook met de wind te maken. 'Ik heb er ook wel eens één een salto zien maken. Maar onze raket is zwaarder en voldoet technisch aan strengere eisen.'