Gevolgen crisis: 200 miljoen euro aan knelpunten voor Den Haag

DEN HAAG - De gevolgen van de crisis hakken er zwaar in voor de Den Haag. De gemeente heeft voor 200 miljoen euro aan financiële knelpunten. Dat blijkt uit de voorjaarsnota 2011, zo laat de gemeente vrijdag weten.
Door de financiële crisis moet de waarde van het vastgoed voor tientallen miljoenen naar beneden worden bijgesteld. Toch blijft de wethouder van financiën, Sander Dekker, optimistisch. ‘We zijn in goede conditie, maar we staan voor een zware opgave’. Wel krijgt de gemeente door de groei van Den Haag meer geld uit het gemeentefonds. Voor investeringen in de stad is 35 miljoen beschikbaar. Daar staat tegenover dat plannen voor bijvoorbeeld de Rotterdamsebaan, Scheveningen Haven of het Spuiplein nog niet volledig zijn gedekt.
Een ander financieel knelpunt is de reorganisatie van het ambtelijke apparaat. Het terugbrengen van het aantal ambtenaren kan de gemeente in eerste instantie meer geld kosten dan het oplevert door bijvoorbeeld begeleiding van mensen naar een andere baan.

Stijging bijstandsuitkeringen

Door de toename van het aantal bijstandsuitkeringen in Den Haag verwacht wethouder Kool eind dit jaar in het ergste geval een tekort tussen de 19 en 30 miljoen euro. Het aantal bijstandsgerechtigden groeide de eerste drie maanden van dit jaar met bijna 600 tot ruim 19 duizend. Naar verwachting zet de stijging de komende maanden door. Het financiële tekort kan volgens Kool zo hoog oplopen doordat de rijksbijdrage achterblijft. Dit komt omdat het Rijk een rekenmethode gebruikt die in economisch slechte tijden ongunstig uitpakt voor gemeenten. Om kosten te besparen wil Kool proberen om zoveel mogelijk mensen uit te bijstand te krijgen door ze op werkgelegenheidstrajecten te zetten, scholing te bieden of sollicitatietrainingen te geven. Mensen die niet meewerken aan het vinden van een baan worden gekort op de uitkering.
Andere bezuiningingen die het Rijk op stapel heeft staan bij onder meer de AWBZ, de jeugdzorg, het openbaar vervoer en de opvolger van de Wajong kunnen eveneens leiden tot tegenvallers voor Den Haag,