JOVD: ‘Behoud strippenkaart’

strippenkaart
strippenkaart
REGIO - De Haagse JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, is tegen het afschaffen van de strippenkaart. Volgens de JOVD is de ov-chipkaart, die vanaf donderdag 19 mei de strippenkaart gaat vervangen, nog te onveilig en gebruikersonvriendelijk. Verder stellen de jonge liberalen dat de kaart nog steeds gemakkelijk te kopiëren is.
Ook worden gekraakte kaarten niet altijd geblokkeerd. De jongerenafdeling van de VVD vindt dat eerst deze problemen moeten worden opgelost, voordat de strippenkaart afgeschaft wordt.
De strippenkaart zou oorspronkelijk al begin februari in Zuid-Holland verdwijnen. Maar minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) werd toen teruggefloten door de Tweede Kamer. PvdA Kamerlid Jacques Monasch vroeg Schultz in een motie om eerst de risico's van recente kraakacties van de ov-chipkaart in kaart te brengen. De VVD-bewindsgvrouw concludeerde dat schade door de fraude met de ov-chipkaart niet op weegt tegen de kosten die worden gemaakt om de strippenkaart te handhaven.
Dementerenden en autisten
Half april ging de Tweede Kamer toch akkoord met het afschaffen van de strippenkaart, met als voorwaarde dat de ov-chipkaart klantvriendelijker wordt gemaakt. Zo kan volgens de Kamer het opstaptarief in het stads- en streekvervoer omlaag van 4 naar 3 euro en moet het makkelijker worden om geld terug krijgen als reizigers vergeten uit te checken.
Verder wil de Kamer een speciaal vervoersbewijs voor dementerenden en autisten, zoals die nu al geldt voor blinden en gehandicapten.