Wethouder: Sluiting bibliotheken niet uitstellen

In de biboliotheek
In de biboliotheek
DEN HAAG - Het is geen goed idee om de sluiting van zes bibliotheken in Den Haag uit te stellen. Dat zei wethouder Ingrid van Engelshoven woensdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie Samenleving.
Een meerderheid van collegepartijen PvdA en CDA en de oppositie drong aan op uitstel omdat de partijen vinden dat eerst gesproken moet worden over het gehele bibliotheekbeleid in de stad. Pas daarna zou bepaald kunnen worden welke vestigingen dicht kunnen.
Maar uitstel zou volgens de wethouder de rem zetten op het zoeken naar alternatieve locaties die de activiteiten van de met sluiting bedreigde bibliotheken op kunnen vangen. Scholen en zorginstellingen zouden hieraan minder makkelijk willen meewerken als er onzekerheid is over de te sluiten vestigingen. 
Van Engelshoven wil met het sluiten van zes bibliotheken 2 miljoen euro bezuinigen. De Haagse gemeenteraad moet nog een definitief besluit nemen over het voorstel. 

152 miljoen

Vanwege de bezuiniging verdwijnen 26 fulltime banen bij de Haagse bibliotheek; dat komt neer op 40 mensen. De bezuinigingsoperatie is onderdeel van de totale besparing van 152 miljoen euro die het Haagse college van burgemeester en wethouders tot 2014 doorvoert. Het bestuur kort voornamelijk op kunst- en cultuursubsidies, welzijnsorganisaties en het ambtenarenapparaat.
Vestigingen die moeten sluiten: 

- Schilderswijk - Moerwijk - Bouwlust - Benoordenhout - Spoorwijk - Statenkwartier/Duinoord