'Camera in advocatenkamer gevangenis'

ZOETERMEER - In enkele spreekkamers van het huis van bewaring in Zoetermeer zijn camera’s bevestigd.
Dat blijkt uit recente correspondentie tussen advocaat Richard Korver en de leiding van de gevangenis. In de kamers vinden ook vertrouwelijke gesprekken plaats tussen gevangenen en hun advocaten.
Korver ontdekte eerder deze maand een camera in de kamer waar hij een gesprek zou hebben met zijn cliënt en eiste daarop dat hij het gesprek in een andere ruimte kon voeren. Volgens de advocaat is de aanwezigheid van een camera in strijd met het fundamentele mensenrecht op vrij verkeer met een raadsman.
De advocaat stelt een melding te hebben gedaan bij de Orde van Advocaten en roept het ministerie van Justitie op te bewerkstelligen dat cliënten met hun advocaten kunnen praten zonder dat ze worden afgeluisterd.
Multifunctioneel
Het huis van bewaring in Zoetermeer liet Korver per mail weten dat de spreekkamers een multifunctionele bestemming hebben en er niet alleen zijn voor het contact tussen gevangenen en hun advocaten. De camera’s staan uit en zijn slechts met een sleutel in het bezit van leidinggevenden te activeren, zo staat in het schrijven.
Na een soortgelijk incident vorig jaar in de Rotterdamse gevangenis De Schie liet de minister van Justitie op Kamervragen weten dat het incidenteel voorkomt dat gesprekken tussen advocaten en hun cliënten in gevangenissen per ongeluk worden opgenomen. Als duidelijk wordt dat het om gesprekken met een advocaat gaat, worden opnamen gestopt en opnamen vernietigd, zo stelde de minister toen.