Instellingen

Geen reden tot zorgen omwonenden Sterigenics

ZOETERMEER - Voor de duizenden inwoners uit Zoetermeer die in de omgeving van het bedrijf Sterigenics woonden, is er geen reden voor extra ongerustheid over hun gezondheid. Dat concludeert het RIVM.
Het aantal kankergevallen in de wijken Seghweart en Palenstijn ligt op dit moment niet hoger dan op andere plekken in Nederland. Tientallen omwonenden die 38 jaar in de directe omgeving van het Zoetermeerse bedrijf Sterigenics hebben gewoond of gewerkt hebben wel een extra kans om kanker te krijgen.
Volgens kansberekeningen door wetenschappers is er 0,5 tot 3 procent kans op het krijgen van kanker. In de periode 1998-2008 was de kans op het krijgen van kanker in Nederland 0,5 procent.

Blijven volgen

Het RIVM deed onderzoek naar de gezondheidsrisico's door de uitstoot en verspreiding van het giftige ethyleenoxide door Sterigenics. De onderzoekers hebben de gemeente en GGD gevraagd om inwoners regelmatig te onderzoeken en om informatie te verstrekken over inwoners met kanker.
Of dat ook gaat gebeuren is nog niet bekend. Burgemeester Waaijer zal de uitkomsten en aanbevelingen van het onderzoek bespreken in de gemeenteraad.

Actiecomité gerustgesteld

Het actiecomité van omwonenden, Sterigeniks, heeft de conclusies geaccepteerd en is gerustgesteld.
Volgens de onderzoekers is het hoofdstuk Sterigenics met dit rapport afgesloten. Verder onderzoek naar de gezondheidsrisico's is niet nodig. Er loopt nog wel een strafrechtelijk onderzoek van het Openbaar Ministerie.
Professor Lucas Reijnders is matig positief over de rapporten. Reijnders bekeek vorig jaar in opdracht van Omroep West naar rapporten van de GGD en concludeerde toen dat het risico veel hoger lag dan de GGD voorstelde. In het RIVM-rapport dat nu is gepresenteerd mist hij de gevolgen van ethyleenoxide op de longen en slijmvliezen.

Overschrijding milieunorm

Het omstreden bedrijf Sterigenics maakte medische apparatuur en kleding schoon. Jarenlang heeft het bedrijf een te grote hoeveelheid van de gevaarlijke stof ethyleenoxide uitgestoten. Omroep West kwam erachter dat dit werd onderschat. Hierop volgden verschillende onderzoeken.
Het bedrijf is inmiddels gesloten en heeft de activiteiten in het buitenland ondergebracht. Een onafhankelijke commissie stelde in juni 2010 al dat Zoetermeer het bedrijf ten onrechte een milieuvergunning had verleend en jarenlang had nagelaten die vergunning te controleren. In januari 2010 trad milieuwethouder Frank Speel al af.